19 oktober 2024

Kwaliteit wijnjaar 2024 voor Bourgogne veelbelovend

Door de uitzonderlijke weersomstandigheden ging dit jaar een aanzienlijk deel van de wijnoogst in de Bourgogne verloren. Volgens de experts is de kwaliteit van die magere oogst echter veelbelovend. De eerste proeverijen, die volgende maand voorafgaand aan de wijnveiling van de Hospices de Beaune worden georganiseerd, moeten dat bevestigen.

Na een milde afsluiting van de winter, schoten de eerste druivenplanten al rond 22 maart uit, hetgeen veel eerder was dan normaal. Door hun vroege groei hadden de knoppen ernstig te lijden onder de late vorst in april. Daarna volgden op veel plaatsen in Bourgondië verwoestende hagelbuien. Het natte weer gaf de schimmelziekte meeldauw dit seizoen vrij spel.

In de laatste maanden konden de nog overgebleven trossen zich beter ontwikkelen. De warme en relatieve droge augustusmaand zorgde voor goede rijpingsomstandigheden. De door meeldauw aangetaste druiven droogden uit, waardoor het sorteren tijdens de oogst werd vergemakkelijkt.

De oogst is voor de (mousserende) Crémant de Bourgogne gestart op 2 september en voor de (niet mousserende) stille wijnen op 12 september. Dankzij de felle zon, konden de wijnbouwers voor elk perceel wachten op de juiste rijping. Vanwege de beperkte volumes waren ze snel klaar met het plukken. Daarna is zeer rigoureus gesorteerd. Op dit moment zijn ze nog druk met de vinificatie, de wijnbereiding.