In 1443, een tijd van ellende en hongersnoden, lieten Nicolas Rolin en Guigone de Salins uit liefdadigheid het Hôtel-Dieu van Beaune bouwen. Daar werden zieken en armen verzorgd. Het prachtige gebouw is bewaard gebleven en trekt jaarlijks vele toeristen uit de hele wereld.
Door de eeuwen heen ontving het Hôtel-Dieu giften en legaten van dankbare patiënten en van gelovigen die hun zielenheil wilden vergroten door aan het goede doel te doneren. Zo verkreeg het prachtige wijngaarden. Momenteel bezit wijndomein Hospices de Beaune 60 hectaren waarop de beste wijndruiven van de streek groeien.
Volgens de eigen website wil het domein enkel de wijngaarden behouden die Premier Cru of Grand Cru wijnen voortbrengen. Het gaat daarbij om 117 percelen, verspreid over de hele Bourgogne: van Chablis in het noorden tot Pouilly-Fusée in het zuiden. De meeste ervan liggen in de Côte de Beaune en de Côte de Nuits. De Cuvées (de per wijntank gemaakte wijnen) zijn vaak vernoemd naar de schenkers van de grond.
Wijndomein Hospices de Beaune produceert 50 historische cuvées : 33 rode (Pinot Noir) en 17 witte (Chardonnay). Ze worden elk jaar op de derde zondag van november geveild in de oude markthallen van die stad, tegenover het Hôtel-Dieu uit 1443. Zo gebeurt het al sinds 1859. Het is één van de belangrijkste wijnveilingen ter wereld.
De opbrengsten van de veiling dienen om het Hôtel-Dieu en de wijngaarden te onderhouden. Daarnaast worden ze gebruikt voor onderhoud en modernisering van de ziekenhuizen in Beaune. In 2022 bereikte de veiling een recordopbrengst van € 31 miljoen. Voor dat bedrag werden 620 vaten rode en 182 vaten witte wijn verkocht, elk met een inhoud van 228 liter. Ook wordt er altijd een speciale Cuvée gemaakt voor een goed doel dat elk jaar wisselt.