11 oktober 2024

Komst OIV maakt van Dijon de wijnhoofdstad van de wereld

Met de komst van de OIV de Organisation Internationale de la Vigne et du Vin (Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding) wordt Dijon de wijnhoofdstad van de wereld. En daar is de gemeente trots op. Burgemeester François Rebsamen noemde, in de lokale media, de OIV “de Verenigde Naties voor de wijn.”

Sinds 1924 hebben de wijn producerende landen een eigen organisatie: de OIV. Die houdt zich bezig met de toekomstvraagstukken voor de sector en telt momenteel 50 lidstaten waaronder ook Nederland en België. Deze 50 landen produceren samen 87% van alle wijn in de wereld. Unaniem hebben ze besloten om, een eeuw na de oprichting, het hoofdkantoor van de OIV te verhuizen van Parijs naar Dijon. De Bourgondische hoofdstad won daarbij van de steden Bordeaux en Reims die zich eveneens kandidaat hadden gesteld.

Het secretariaat van de OIV wordt gehuisvest in een statig pand langs de wandelroute van de Cité Internationale de la Gastronomie et du Vin naar het Paleis van de Hertogen: het Hôtel Bouchu dit d’Esterno. De stad Dijon heeft de restauratiewerkzaamheden op zich genomen. Daar is 18 maanden aan gewerkt en de investering bedroeg € 14,5 miljoen.

Het H-vormige pand werd tussen 1640 en 1643 gebouwd in opdracht van Jean Bouchu, de eerste president van het parlement van Bourgondië. Het is opgetrokken in de stijl van de aristocratische stadspaleizen uit de periode van Lodewijk XIII; met een binnenplaats, een grote trap, kamers met Franse plafonds, keukens in de gewelfde kelders en een grote achtertuin. Voor de bouw zijn blokken natuursteen gebruikt. De familie d’Esterno was de laatste eigenaar van het pand voordat het in 1884 in handen van de stad Dijon kwam.

De inauguratie is op 12 oktober 2024 tijdens een ministeriële bijeenkomst die door de Franse staat is georganiseerd. Hoge vertegenwoordigers van de 50 lidstaten zullen daarbij aanwezig zijn. Het publiek kan dit nieuwe epicentrum van de wereldwijde wijnbouw bezichtigen tijdens de open dag op 20 oktober. In de tussenliggende periode, van 14 tot 18 oktober vindt het 45e wereldcongres over wijnen en wijnbouw plaats en komt de Nationale Vergadering van de OIV bijeen in Dijon.

Het publiek mag op 20 oktober van 10.00 tot 19.00 uur een kijkje nemen in het nieuwe OIV-hoofdkantoor. Gedurende die dag zijn er tussen 11.00 en 17.00 uur theatervoorstellingen op de binnenplaats. In de toekomst zal Hôtel Bouchu dit d’Esterno ook op de Journées de Patrimoines, de Franse monumentendagen, in september te bezichtigen zijn. Het adres is 1 Rue Monge in Dijon. Parkeren kan in de grote parking Monge, in de Rue de l’Hôpital, tegenover de Cité de la Gastronomie.

De OIV viert op 29 november z’n 100e verjaardag. Dat gebeurt niet in Dijon, doch in Parijs waar de organisatie in 2024 werd opgericht.

Foto: ©OIV