29 augustus 2023

Eerste wijnoogsten Bourgondië gestart

De wijnbouwers in de Beaujolaisstreek, helemaal in het zuiden van Bourgondië, zijn op 28 augustus gestart met het plukken van de witte Chardonnay druiven. De rode Gamay druiven worden vanaf 1 september geoogst. Bijna een maand lang zijn ruim 20.000 druivenplukkers aan het werk in de wijngaarden aangezien het grootste deel met de hand gebeurt.

Voor de Beaujolaiswijnen lijkt de oogst, ondanks het wisselende zomerweer, veelbelovend. De opbrengsten zijn naar verwachting iets hoger dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Volgens Daniël Bulliat, vicepresident van Inter Beaujolais, zijn de druiven eind augustus maximaal gerijpt. De laatste 45 dagen zijn altijd bepalend voor de kwaliteit.

Philip Bardet, de president van Inter Beaujolais, was bij het proeven van de druiven aangenaam verrast door hun fruitigheid, de knapperige schillen, de pitten met een vleugje hazelnoot en het vruchtvlees dat smolt in de mond. Grote wijnen worden gemaakt van rijpe, gezonde druiven. Die heeft de Beaujolais op dit moment.

Voordat de plukkers het startsein krijgen, worden er uitgebreide analyses uitgevoerd. De wijnbouwers wegen, ruiken, persen en analyseren hun druiven twee keer per week in één van de 30 rijpingscentra. In laboratoria worden monsters verder onderzocht; onder andere op de aanwezigheid van appelzuur en wijnsteenzuur en op kleur. Precies op het goede moment beginnen met oogsten, is van fundamenteel belang voor de kwaliteit van de wijn.

Foto: ©Vins du Beaujolais, Etienne Ramousse