16 november 2023

Eerste wijnen van 2023

Elk jaar worden in het zuidelijke puntje van Bourgondië op de derde donderdag van november de allereerste wijnen van dat jaar, de Beaujolais Nouveaux, op de markt gebracht.

Met de appellations Moulin-à-Vent en Saint-Amour begint helemaal in het zuiden van Bourgondië de Beaujolaisstreek. Terwijl de Bourgogne wijnen worden gemaakt van Pinot Noir druiven, is hier de Gamay druif overheersend.

De frisse, fruitige Beaujolais Nouveau is in allerlei varianten te krijgen: klassiek, ietwat rosé, licht en subtiel… Het zijn vooral feestwijnen die jong worden gedronken.

Daarnaast brengt de streek ook Beaujolais de Caractère voort. Deze karaktervolle wijnen zijn op hun plek in een wijnbar of, aan tafel, in een bistro.

De Beaujolais d’Exception zijn de allerbeste wijnen voor bijzondere momenten. Ze hebben een complex aroma en kunnen lang worden bewaard.

De Nouveau omvat bijna 20% van de Beaujolais productie. Wereldwijd worden elk jaar zo’n 100 miljoen glazen van deze jonge wijn geschonken. Sinds 16 november is hij op veel plaats in en buiten Bourgondië te proeven.

Foto: © Vins du Beaujolais