22 september 2025

50e verjaardag Crémant de Bourgogne AOC

Bourgondië viert dat de bruisende Crémant de Bourgogne 50 jaar geleden de kwaliteitsaanduiding AOC kreeg. Speciaal voor deze gelegenheid wordt op zaterdag 25 oktober een Crémant-excursie in het Nederlands georganiseerd. Uiteraard met proeverij. Klik hier voor meer informatie over de excursie en voor aanmelding.

In Bourgondië maken de wijnboeren al vele honderden jaren mousserende wijnen. Uit het recent verschenen boek Bulles (bubbels) van historicus Thomas Labbé blijkt dat dit al sinds de middeleeuwen gebeurt. Een monnik die in 1248 door Auxerre reisde, schreef over de witte wijnen van de stad: “Ze zijn zo sterk dat ze, zelfs als je er maar een beetje van in een kruik giet, naar buiten vloeien.” In een andere historische tekst wordt over de wijnen van Auxerre gezegd: “Zie hoe het schuim jeukt, en hoe het springt, glanst en trilt.”

De recente geschiedenis van de mousserende Bourgognes startte omstreeks 1820 en is nauw verwant aan de opkomst van de Champagne. In de vorige eeuw zorgden wijnboeren uit de Champagne ervoor dat andere regio’s de vermelding méthode champenoise niet langer mochten gebruiken. Ze kregen wel toestemming om hun mousserende wijnen Crémant te noemen, hoewel dat eigenlijk ook een term uit de Champagnestreek was.

Sinds 17 oktober 1975 heeft de Crémant de Bourgogne de kwaliteitsaanduiding AOC (Appellation d’Origine Contrôlée). Vanaf die datum mag een mousserende wijn alleen Crémant de Bourgogne heten als hij aan zeer strenge kwaliteitseisen voldoet.

Bourgondië telt circa 1.700 wijnboeren en 138 wijnhuizen die Crèmant de Bourgogne maken. Ze zijn vooral te vinden in de Châtillonais (in het noorden, op de grens met de Champagnestreek) en in de Côte-Chalonnaise (een stuk zuidelijker, in de omgeving van Chalon-sur-Saône). Meer dan 3.500 hectaren aan Bourgogne wijngaarden is bestemd voor deze bruisende wijn die zowel in witte als in een roze varianten wordt geproduceerd.

Met z’n goede kwaliteit en aantrekkelijke prijs, vanaf circa € 10 per fles, is het een serieuze concurrent van de Champagne. De omzet van de Crémant de Bourgogne groeide van 4 miljoen flessen in 1975 naar 23,7 miljoen in 2024. Daarvan bleef ruim de helft (52%) in Frankrijk. De rest werd geëxporteerd.

De 50e verjaardag wordt van 17 tot en met 19 oktober gevierd op de Paulée de la Côte Châlonnaise, een wijnfeest waar de wijnboeren en hun broederschappen de oude Bourgondische tradities levend houden. Ze genieten er drie dagen van proeverijen, een banket, concerten en ander vertier.

Een week later, op zaterdag 25 oktober, wordt in de Côtes du Couchois (ten noordwesten van Chalon-sur-Saône) een Nederlandstalige excursie over de Crémant de Bourgogne gehouden bij Maison Vincent Royet. Tom Ceulemans, die sinds 2016 in Bourgondië woont en beschikt over een enorme wijnkennis, geeft er uitleg over de productie van de mousserende wijnen die dit wijnhuis maakt. Klik hier voor de details en aanmelding.

Foto: Rouge Granit ©Vins de Bourgogne