Liena en Sven Deruyter combineren hun gîtes Au bois du Haut Folin, in het zuiden van de Morvan, met een weelderige fruittuin. Ze onderhouden 50 fruitbomen, een halve kilometer kleinfruit en een variatie aan notenbomen. Van hun oogst maken ze sorbetijsjes en confituren die lokaal worden verkocht.
Nieuw is een ijsje van een product dat typisch voor de Morvan is: namelijk van Douglas sparren. Liena legt uit hoe ze op het idee kwamen: “De organisatoren van Herbiers en Fête (een herboristenfeest) vroegen of we wilden aansluiten op hun jaarlijkse markt die dit jaar in ons dorp Saint-Prix werd georganiseerd. Uiteraard wilden we dat, want we dragen lokale producten hoog in het vaandel. Ze vroegen ook of het mogelijk was om een sorbet te maken van een kruid of wilde plant. Daar stemden we spontaan mee in, al zagen we niet onmiddellijk hoe en wat… Maar door een wilde-plantenwandeling in La Comelle borrelde een idee op.”
Ze werkten hun idee verder uit: “Na wat opzoekwerk, testrecepten en een peiling onder een testpubliek, konden we in mei 2025 onze nieuwste smaak presenteren: een sorbetijsje van Douglas. We waren verrast door de frisse citrusgeur die vrijkwam bij het stukwrijven van Douglasnaalden tussen onze handen. Daarom hebben we de naalden als ingrediënt verwerkt in ons recept: zij geven hun citrussmaak en lichtgroene kleur af aan de sorbet.”
Volgens Liena was het spannend hoe de klanten op hun nieuwe sorbetijsje zouden reageren: “Ze gaven het al snel de bijnaam douce-glace (zacht ijsje). Het heeft een verrassend frisse smaak en is een echte dorstlesser op warme dagen. Douglasijs is een lokaal product dat we het jaarrond vers kunnen aanbieden. En op deze manier heeft de overheersende Douglas spar in de Morvan er een topfunctie bij.”
Le Jardin Au bois du Haut Folin produceert, afhankelijk van wat het seizoen brengt, fruitijsjes op stokjes. In de afgelopen jaren waren dat aardbeien-, frambozen-, bramen- en lavendelijsjes alsmede sorbetijsjes van meloen en watermeloen.
Ze zijn in Saint-Prix te koop op de markt (op zaterdagochtend), bij bierbrouwerij Le Braconnier en op het vakantiedomein Morvan Rustique. Verder in Saint-Léger-sous-Beuvray bij l’Echoppe la Belette Cendrée en op de camping La Boutière. Ook zijn ze te vinden op lokale festiviteiten zoals het Fête de la Myrtille (begin augustus in Glux-en-Glenne) en op Les jeudis de Pays.