Dijon Plage - Lac Kir

Dijon Plage - Lac Kir

Route de Dijon, 21000, Dijon

In het Lac Kir kan het hele jaar worden gezwommen. Maar 's zomers is hier Dijon Plage geopend.


In Frankrijk is het haast niet mogelijk om verder van de kust verwijderd te zijn dan in Dijon. Maar elke zomer trakteert de stad de eigen inwoners en de bezoekers op Dijon Plage, een fijn zandstrand, compleet met badhokjes, ligstoelen en parasols op de oever van Lac Kir.

Lac Kir is een enorm meer, in de rivier de Ouche, ten westen van het centrum. Het werd in de jaren ’60 van de vorige eeuw aangelegd door de kanunnik Félix Kir, voormalig burgemeester van de stad, naar wie het fameuze drankje van crème de cassis met witte wijn is genoemd.

Dit is nog altijd een levendige plek. Niet alleen de zwemmers voor en de andere watersporters, zoals surfers, zeilers, kanoërs en kajakkers. Maar ook voor de wandelaars, fietsers, (tafel)tennissers, volleyballers en jeu-de-boules spelers die rondom het meer recreëren. Kinderen kunnen zich uitleven op de speeltoestellen. En dan zijn er ’s zomers ook nog allerlei evenementen en festiviteiten te beleven.

Het meer is 37 hectare groot en 3,5 meter diep. Het heeft 3.000 m2 aan stranden waar baden en zwemmen is toegestaan. Iedereen kan er het hele jaar door gratis terecht. Maar enkel in de zomermaanden zijn er faciliteiten en bewaking aanwezig op Dijon Plage. Op dit strand mag overigens niet worden gerookt.

Lac Kir wordt omgeven door 30 hectaren groen. De route om het meer is 3,6 kilometer lang. Daarnaast lopen er ook andere wandel- en fietsroutes door dit gebied heen. De Promenade de l’Ouche heeft een Ecogarden label vanwege het ecologisch beheer.