Guérigny: Koninklijke Smederijen

Circuit des Forges Royales
Guérigny: Koninklijke Smederijen
Office de Tourisme Guérigny

Avenue Arnault de Lange, 58130, Guérigny

Een verkenning van Guérigny, het hoofdkwartier van de voormalige Koninklijke Smederijen. Wandelroute van 11,5 kilometer.

Vertrekpunt route: Guérigny, voormalige fabriek van de Koninklijke Smederijen
Aantal kilometers: 11,5 km
Bijzonderheden:  Volg onderweg de gele routewijzers.
Neem voor de zekerheid een IGN-wandelkaart van de omgeving mee.

De gemeente en het Toeristenbureau van Guérigny hebben een wandeling uitgezet die in de voetsporen treedt van Pierre Babaud de La Chaussade; een verkenning van Guérigny, het hoofdkwartier van de voormalige Koninklijke Smederijen. Die maakten voor hun ontwikkeling gebruik van de lokaal aanwezige grondstoffen en hulpbronnen: ijzerhoudende mineralen, eikenhout, en water. Ontdek de geschiedenis van deze plaats en de relatie met de marine en z’n arsenaal. Onderweg komt u langs twee kastelen (het Kasteel van La Chaussade en het Kasteel van Villemenant) en een meertje.

1. Loop vanaf het parkeerterrein links langs het water. Steek de spoorlijn over en neem daarna de weg naar rechts (Route de Bizy). Ga linksaf omhoog de Rue Jean Robin in. Loop door de woonwijk tot aan de T-splitsing. Neem daar de weg naar links (Rue Forgebas).

2. Ga bij de kruising rechtsaf (Rue de la Tuilerie). Verderop, bij de D977 neemt u het voetpad rechtdoor (Rue Pierre Corbier). Ga bij de Poêlonnerie de eerste brug over. Daarna rechtsaf; het met gras begroeide pad met de metalen brug. Blijf de rivier volgen. U komt dan bij het Kasteel van Villemenant. Steek de spoorlijn over.

3. Ga linksaf en daarna, voor de wasplaats, rechts het met gras begroeide pad op tot aan de weg. Ga rechtuit, door de wijk La Quellerie, tot aan de platanen. Daar linksaf slaan (Rue Marcel Marchand). Vervolgens langs de versperring het bos inlopen.

4. Bij de Patine rechtsaf, achter het huis van de Tricotteaux langs. Vervolg dit pad en ga rechtsaf het pad van de Usages de la Quellerie op. Houd op de bosweg links aan. Bij de kruising rechtsaf de weg op (Route Forestière de Poisseux).

5. Ga op de kruising rechtsaf, voor het meer van Villemenant langs. Blijf tot aan het talud rechtdoor lopen. Bij de Y-kruising links aanhouden. Steek de D26 over en daarna rechtsaf slaan. Neem vervolgens weer de eerste afslag naar rechts. Als u bij een ander pad komt rechts aanhouden en meteen weer naar links gaan, de Chemin des Huttes op.

6. Op het einde linksaf en meteen weer rechtsaf (Allée Babaud de la Chaussade). Op het einde naar links en vervolgens de voetgangerspassage tegenover het gemeentehuis nemen. Loop verder aan de rechterkant. Steek de Promenade Jean-Pierre Harris over. Na de brug linksaf slaan, richting het beeld van Pierre Babaud de la Chaussade en het oriëntatiepunt. U komt dan weer op het punt van vertrek aan.

Een topogids van de route is te koop bij het Toeristenbureau van Guérigny.