Guérigny

Guérigny
Office de Tourisme
Avenue Arnault de Lange, 58130, Guérigny

Een geschiedenis die nauw is verweven met de metaalindustrie. Dit was het hoofdkwartier van de Koninklijke Smederijen.

Bijzonderheden: 

Toeristenbureau (in het museum) is enkel tijdens schoolvakanties geopend.


Het grote scheepsanker nabij de ingang van kasteel La Chaussade oogt vreemd: Guérigny ligt immers op 500 kilometer van de afstand van de zee. Maar tot 1971 waren in dit kleine plaatsje de Koninklijke Smederijen gevestigd. Ankers produceren was ooit een specialiteit van het bedrijf.

De geschiedenis van Guérigny is nauw verweven met de metaalindustrie. Guérigny, gelegen aan de rand van het enorme Bos van Bertranges, heeft alle natuurlijke bronnen die nodig zijn voor de ijzerindustrie: een bodem met ijzerhoudende mineralen, eikenbossen, en water. De eerste smederij werd er in 1642 geopend door Arnault de Lange.

Onder leiding van Pierre Babaud de la Chaussade werd Guérigny echt op de kaart gezet: hij startte in 1743 een metaalbedrijf en wist de zowel Franse Marine als de Indische Compagnie binnen te halen als opdrachtgever. Zijn smederij, met een twintigtal vestigingen in de regio, groeide uit tot één van de grootste van het land. Hij produceerde ankers, kettingen, kanonnen, kogels… Het bedrijf kreeg in 1755 het predicaat Koninklijk. In 1971 moest het de deuren sluiten. De voormalige fabrieksgebouwen worden momenteel gerestaureerd en er is een museum ingericht. Dat is van half juli tot half september ’s middags geopend, behalve op maandagen. De exposities zijn enkel in het Frans.

Naast hoogovens en smederijen, verwierf Pierre Babaud de la Chaussade ook kastelen, landbouwgronden en bossen. Hij reconstrueerde het centrum van Guérigny en liet daar tussen 1743 en 1746 z’n eigen kasteel bouwen. Doordat de lengte van alle gebouwen ongeveer gelijk is aan de die van het kasteel van Versailles evenaart, heeft het de bijnaam “Petit Versailles” (Klein Versailles) gekregen. Het Kasteel van Babaud de la Chaussade is enkel op de Nationale Erfgoeddag toegankelijk voor bezoekers. Daarnaast staat in Guérigny ook het Kasteel van Villemenant. Dit is particulier bezit en evenmin open voor publiek.

De gemeente en het Toeristenbureau hebben een wandelroute van de Koninklijke Smederijen (“Circuit des Forges Royales”) uitgezet.