Wandelen met de ezels van Vincent

Wandelen met de ezels van Vincent
Les ânes de Vincent

48 Route du Moulin, 58170, Poil

Op avontuur door het zuiden van de Morvan: maak een korte of lange wandeling met de ezels van Vincent.


In Poil, aan de voet van de Mont-Beuvray, runt Vincent Goueffon samen met zijn vrouw Fabienne enkele gîtes. Daarnaast heeft hij drie Bourbonnais ezeltjes voor korte of langere wandeltochten in de omgeving.

Als ze thuis zijn, staan Noasis, Philo en Karamel in de weide achter het zwembad. Noasis is de sterkste van het trio. Philo, een ezelin, is zachter en geduldiger. Karamel is de jongste van de drie. Hun karakter is extravert, nieuwsgierig en verantwoordelijk.

Vaak gaan ze op pad met toeristen. Vincent heeft in de omgeving wandeltochten uitgestippeld van een halve dag (8,5 kilometer) of een dag (11, 14 of 16,7 kilometer), onder andere naar Bibracte en de Mont-Beuvray. Afhankelijk van de route brengt hij de dieren naar het punt van vertrek of haalt hij ze weer op als de wandelaars op hun bestemming zijn.

Daarnaast is het mogelijk om een meerdaagse tocht te maken door de prachtige natuur van de Hoge Morvan waar men dagen kan lopen zonder amper een ander mens tegen te komen. De ezel draagt dan de bagage (tot maximaal 30 kilo). Vincent regelt overnachtingsadressen waar niet alleen de wandelaars maar ook zijn dieren terecht kunnen.

Voor vertrek volgt een instructie; weliswaar in het Frans, maar het is vooral een kwestie van goed kijken. De wandelaars maken dan kennis met hun ezel, krijgen uitleg over het gedrag van het dier, leren hoe het vast te zetten aan een paal en wat er aan verzorging nodig is. Behalve op tijd laten eten en drinken, betekent dat ook dagelijks borstelen en de poten verzorgen.

Met meerdere kleine kinderen en een ezel tegelijkertijd uit wandelen gaan, is lastig omdat de dieren onderweg ook aandacht nodig hebben. De ervaring leert dat dit beter gaat met kinderen vanaf 7 of 8 jaar.