Voûtes de la Collancelle

Voûtes de la Collancelle
Aqua Fluvial

Port des Poujats, Baye, 58110, Bazolles

De hoge gewelven van Collancelle, in graniet uitgehakt bij de aanleg van het Canal de Nivernais, zijn met een elektrisch bootje te bezichtigen.


In elk deel van het jaar hebben de Voûtes de la Collancelle (de gewelven van La Collancelle) hun charme. In de lente kletteren de watervalletjes zo’n 15 meter omlaag. In de zomer brengen, op warme dagen, de tunnels van steen en van gebladerte verkoeling. En in het najaar is de kleurenpracht van de herfstbladeren te bewonderen. Wie geluk heeft kan ’s ochtends ijsvogels spotten.

De tunnels werden in de periode 1784 tot 1841, bij de aanleg van het Canal de Nivernais, uitgehakt uit het graniet (porfier) om de bekkens van de Loire en de Seine met elkaar te verbinden. Tot de jaren ’60 van de vorige eeuw werd het kanaal nog gebruikt voor de handelsvaart. Nu enkel nog voor de pleziervaart.

De enige manier om de Voûtes de la Collancelle te zien, is vanaf het water. Michel en Martine Sicard bieden, vanuit Baye, al sinds 1998 boottochtjes aan over dit bijzondere deel van het Canal de Nivernais. Ze zetten elektrische vaartuigen in zodat de rust in dit natuurgebied niet wordt verstoord. Klanten kunnen zelf, zonder vaarbewijs, een bootje voor maximaal 7 personen huren om de gewelven te bezichtigen.

Vertrek is in het haventje van Baye. De boottocht gaat door de tunnels van La Collancelle (758 meter), Mouas (268 meter) en Breuilles (212 meter) langs de groene oevers van “la petite Amazonie” (de kleine Amazone) naar de sluis van Port Brulé. In de eerste tunnel zijn nog tot18 meter hoge licht- en luchtkokers aanwezig waarlangs tijdens de bouw het puin werd afgevoerd.

Bij de sluis van Port Brûlé wordt omgedraaid om, opnieuw via de tunnels, terug te keren naar de haven. Heen en weer is het maximaal anderhalf uur varen (8 kilometer). Neem een vest of jas mee aangezien het in de tunnels altijd fris is. Kinderen dienen verplicht een zwemvest te dragen. Voor vertrek wordt (Engelstalige) uitleg gegeven over de bediening van de boot.

Een bezichtiging van de Voûtes de la Collancelle is prima te combineren met een paar uurtjes aan het meer (Etang de Baye). Naast de camping, een klein stukje verderop, zijn een zandstrand (Baye Plage) en ligweides aanwezig.

Zie de website van Aqua Fluvial voor actuele vertrektijden en prijzen van de boten.