Meren van Baye en Vaux

Meren van Baye en Vaux
Plage de Baye
58800, La Collancelle

Twee meren, door een dijk van elkaar gescheiden. Zwemmers en watersporters moeten bij het Etang de Baye zijn. 


Deze meren in de Bazois, iets ten westen van de Morvan, werden in de18e eeuw aangelegd om het Canal de Nivernais van water te voorzien. Ze zijn gezamenlijk zo’n 4 kilometer lang en 700 meter breed. Etang de Baye en Etang de Vaux worden van elkaar gescheiden door een gemetselde dijk.

Het Etang de Baye (74 hectaren) is drie tot vier meter diep. Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt voor recreatie. Het is een prima plek om te luieren en het water in te gaan. Er is een zandstrandje en een grote ligweide met bomen die schaduw bieden. Een bedrijf verhuurt allerlei materialen voor watersporters: surfplanken, SUP boards, kano’s, catamarans…

Daarnaast worden er fietsen verhuurd. De mooie natuur rond de meren leent zich uitstekend voor wandel- en fietstochten. Het is een paradijs voor vogels, waaronder de ijsvogel en de grijze reiger. Vanuit het haventje aan het Etang de Baye, Port des Pougeats, kunnen met elektrische boten tochtjes op het Canal de Nivernais worden gemaakt om de Voûtes de La Collancelle te bezichtigen.

Het Etang de Vaux (130 hectaren) werd aangelegd vanuit een natuurlijk meertje. De natuur is hier wat wilder dan aan de andere kant van de dijk. Watersport is er niet toegestaan. Aan de noordkant ligt het Etang de Perchette (16 hectaren). Deze laatste twee meren zijn omgeven door bossen. Hun oevers zijn alleen op bepaalde punten toegankelijk. Hier komen vooral de vissers aan hun trekken.