Villa Perrusson

Villa Perrusson
1 Rue de la Gare, 71210, Écuisses

Een zeer rijk gedecoreerde villa die, als een fabriekscatalogus, laat zien waartoe de eigenaar (een keramiekproducent) in staat was. 


Villa Perrusson, gelegen op de oever van het Canal du Centre, was eigenlijk de catalogus van een keramiekfabrikant uit het einde van de 19e eeuw. Het rijk gedecoreerde gebouw moest passanten en potentiële klanten laten zien waartoe de fabriek in staat was: vrolijk gekleurde dakpannen, bakstenen, vloeren, balkons, dak- en gevelornamenten, ….

De familie Perrusson had zich in 1860 toegelegd op de productie van keramiek, bustes, standbeelden en dakpannen uit lokaal gewonnen klei en wist daarmee in korte tijd fortuin te maken. In de hoogtijdagen werkten er zo’n 750 mensen.

Van de verdiensten werd een villa gebouwd: vlakbij de fabriek, het kanaal en de spoorlijn en uiteraard goed zichtbaar vanuit de trein. Paviljoen Perrusson dateert uit 1869 en Paviljoen Desfontaines uit 1895.

Behalve de villa zijn ook de bijgebouwen (kippenren, stallen, kas, elementen van de oude fabriek en ommuring) historisch monument. Na een renovatie van de buitenzijde is in 2019 gestart met de renovatie van het interieur.

Perrusson was één van de vele producenten van architecturale keramiek die aan het eind van de 19e eeuw langs het Canal du Centre, in de Keramiekvallei, waren gevestigd. De fabriek werd in 1960 gesloten.

Van begin juni tot begin oktober is het terrein van Villa Ferrusson dagelijks toegankelijk voor bezoekers. Vanwege de restauratie van het interieur, is voorlopig alleen de buitenkant te zien. Behalve het gebouw is ook de Engelse tuin, met vijver en orangerie, de moeite waard.

Rondleidingen langs de villa zijn in het Frans, maar er is een informatiedocument beschikbaar in het Nederlands.

Bron: Creusot Montceau tourisme