Stuwmeer van Pont-et-Massène

Stuwmeer van Pont-et-Massène

Rue du Lac, 21140, Pont-et-Massène

Een stuwmeer van het Canal de Bourgogne met, in het zomerseizoen, volop toeristische activiteiten. 


Het uitgestrekte Reservoir de Pont-et-Massène werd tussen 1878 en 1883 aangelegd en is één van de zes stuwmeren die het Canal de Bourgogne van water moeten voorzien. Daarnaast dient het om de onregelmatige loop van de Armançon te reguleren en een zestigtal omliggende plaatsen, zoals Semur-en-Auxois, van drinkwater te voorzien.

De toeristische activiteiten zijn geconcentreerd op de linkeroever, naast de camping. Zwemmen is toegestaan op het strand in Pont-et-Massène. In de zomermaanden zijn er ook activiteiten mogelijk als wakeboarden, waterfietsen, peddelen en kajakken.

Stroomopwaarts is bij laag water nog een oude brug zichtbaar uit de periode van voor het stuwmeer. Het is de Pont Romain (Romeinse brug), die ook de Pont du Moulin de Ronce (brug van de molen van de Ronce) werd genoemd.

Het meer is 20 meter diep, bijna 6 kilometer lang en 133 meter breed. Het neemt 80 hectaren in beslag en er kan zo’n 6 miljoen kubieke meter water in worden opgeslagen. Een gemetselde dijk die 150 meter lang en 24 meter hoog is, houdt met behulp van acht steunberen het water van de Armançon en de zijrivieren tegen. De waterinlaat bestaat uit drie etages. De overloop creëert een kunstmatige waterval. Er loopt een metalen voetgangersbrug overheen. De wandelroute om het meer is 12 kilometer lang.