Stuwmeer van Grosbois

Stuwmeer van Grosbois

21540, Grosbois-en-Montagne

Stuwmeer van het Canal de Bourgogne. Het heeft een zandstrand maar verder geen faciliteiten voor recreanten.

Bijzonderheden: 

 


Dit stuwmeer is omringd door heuvels, bossen en weilanden. Het heeft een zandstrand voor recreanten, maar sinds 2023 worden er verder geen faciliteiten meer aangeboden.

Vanaf het strand, dat tegen de D905 aan ligt, is het nog wel toegestaan om te zwemmen. De Franse overheid stimuleert dat niet meer sinds het toezicht er is verdwenen. Daarbij wordt nog eens benadrukt dat het duiken vanaf een brug of dam levensgevaarlijk en dus strikt verboden is. Desondanks zijn er op mooie dagen nog genoeg recreanten die hier verkoeling komen zoeken.

Het meer van Grosbois is één van de zes stuwmeren van het Canal de Bourgogne. Het ligt in het Seinebekken, in de loop van de Brenne, een zijrivier van de Armançon. Via een stroompje gaat het water van hieruit naar het 14 kilometer verderop gelegen bassin van Pouilly. Het hoofdreservoir, in gebruik genomen in 1852, heeft over een oppervlak van 90 hectaren een volume van maximaal 8 miljoen kubieke meter. Het is meer 21 meter diep.

Tussen 1900 een 1905 werd, stroomafwaarts, een tegenreservoir van 15 hectaren gemaakt. Het heeft een inhoud van 0,9 miljoen kubieke meter water en is voorzien van een tweede dijk, bedoeld om de stuwkracht op de hoofddijk te verminderen. De 395 meter lange en 17,7 meter hoge aarden dijk werd tussen 1922 en 1924 vernieuwd waarbij het onderste deel werd verstevigd door steenstort. In 1948 werd het geheel versterkt.