Grand Site Solutré Pouilly Vergisson

Grand Site Solutré Pouilly Vergisson
71960, Solutré-Pouilly

Sinds 2013 heeft dit machtige natuurgebied in het zuiden van Bourgondië het label “Grand Site de France”.


Twee enorme kalkstenen rotsen, de Roche de Solutré (493 meter) en de Roche de Vergisson (483 meter) domineren dit landschap in de Mâconnais. Samen met de Mont de Pouilly (481 meter) vormen ze één van de Franse Grand Sites.  

Dit is beschermd natuurgebied met een kalkgrasland dat onder Natura 2000 valt. Er leven hier zo’n 40 beschermde soorten planten en dieren. Op de hellingen zijn Chardonnay wijngaarden aangeplant die gerenommeerde wijnen voortbrengen. Wijndorpjes als Pouilly-Fuissé en Saint-Véran maken deel uit van de Wijnroute door de Mâconnais.

De toppen bieden een adembenemend uitzicht over de omgeving. Verderop zijn de bergen van de Beaujolais, de Vallei van Lamartine en de vlaktes van de Saône te zien. Bij helder weer kan men zelfs tot aan de toppen van de Alpen kijken.

Van het middeleeuwse kasteel dat in de 10e eeuw op de top van de Rots van Solutré werd gebouwd, zijn slechts enkele resten bewaard gebleven. Het gaat hier vooral om nog oudere overblijfselen uit de geschiedenis. Zo’n 20.000 tot 15.000 jaar voor Christus liepen er kuddes wilde paarden, rendieren, bizons en mammoeten door deze streek. In bepaalde delen van het jaar was dit een jachtgebied voor de prehistorische mensen. De voorwerpen en botten die zij achterlieten, zijn te zien in het Prehistorisch Museum van Solutré, aan de voet van de rots.

Kleine Konik Polski paarden, die sterk op hun prehistorsiche voorgangers lijken, worden ingezet om de graslanden te begrazen en daarmee de natuur te beheren.

Er zijn wandeltochten uitgezet naar de toppen van de Grand Site. De voormalige Franse president François Mitterand beklom bijna 50 jaar achtereen elk jaar de Rots van Solutré; aanvankelijk met Pasen en later op de eerste Pinksterdag. Dat deed hij samen met zijn familie en politieke vrienden en gevolgd door journalisten.

Het Label Grand Site de France wordt toegekend door de minister en is gekoppeld aan projecten voor het behoud, het beheer en de ontwikkeling van het gebied op basis van duurzaamheidsprincipes. Gemeenten die deelnemen aan de projecten kunnen ook onder het label vallen. Hier geldt dat voor zes gemeenten: Solutré-Pouilly, Vergisson, Davayé, Prissé, Fuissé en Charnay-lès-Mâcon.