Rots van Solutré

Rots van Solutré

71960, Solutré-Pouilly
Bekijk in Google Maps

De rots is een belangrijk natuurgebied. De wandeltocht naar de top werd bijna 50 jaar achtereen jaarlijks gemaakt door François Mitterand.


Deze rots van kalksteen domineert, samen met de bijna even hoge Rots van Vergisson, de Mâconnais. Van het middeleeuwse kasteel dat in de 10e eeuw op de top werd gebouwd, zijn slechts enkele resten bewaard gebleven.

De Rots van Solutré (493 meter), de Rots van Vergisson (483 meter) en de Mont de Pouilly (481 meter) vormen samen één van de Franse Grand Sites. Dat zijn belangrijke plekken van Frankrijk die behouden moeten blijven en hun natuurlijke staat moeten terugkrijgen. Het kalkgrasland is Natura 2000 gebied. Er leven hier zo’n 40 beschermde soorten planten en dieren.

De toppen bieden een adembenemend uitzicht over de wijngaarden. Verderop zijn de bergen van de Beaujolais, de Vallei van Lamartine en de vlaktes van de Saône te zien. Bij helder weer kan men zelfs tot aan de toppen van de Alpen kijken.

Er zijn wandeltochten uitgezet naar de drie toppen van de Grand Site. De voormalige Franse president François Mitterand beklom bijna 50 jaar achtereen elk jaar de Rots van Solutré; aanvankelijk met Pasen en later op de eerste Pinksterdag. Dat deed hij samen met zijn familie en politieke vrienden en gevolgd door journalisten.

Behalve de natuur trekt ook de archeologie bezoekers naar deze streek. Zo’n 20.000 tot 15.000 jaar voor Christus liepen er kuddes wilde paarden, rendieren, bizons en mammoeten door dit gebied. In bepaalde delen van het jaar was dit een jachtgebied voor de prehistorische mensen. De voorwerpen en botten die zij achterlieten, zijn te zien in het Prehistorisch Museum van Solutré, aan de voet van de rots.

Verder wordt er onderaan deze rotsen, in dorpjes als Pouilly-Fuissé en Saint-Véran, uitstekende wijnen geproduceerd. Deze dorpjes maken deel uit van de Wijnroute door de Mâconnais.