Bistrot des Moines (bistronomisch)

Bistrot des Moines (bistronomisch)
Abbaye de la Bussière
Route départementale D33, 21360, La Bussière-sur-Ouche

Alleen al de historische ambiance een goede reden voor een bezoekje aan Bistrot des Moines.


Bistrot des Moines is gevestigd in een voormalige abdij uit het jaar 1131. De Abbaye de la Bussière werd gesticht door een abt van de beroemde Abdij van Cîteaux. De monniken leefden hier 650 jaar totdat ze kort na de Franse revolutie werden gedwongen om de gebouwen te verlaten.

In 2005 kocht het Engelse echtpaar Tanith en Clive Cummings de abdij om de gebouwen op te knappen tot een luxe hotel-restaurant. Behalve de bistro, opende het echtpaar ook het gastronomische restaurant Le 1131 en een prestigieus hotel.

Het park, dat 7 hectaren groot is, veranderde in een botanische tuin met een grote verscheidenheid aan planten en struiken en ruim 50 soorten bomen. Sommige bomen zijn al eeuwen oud. Het riviertje de Arvot kronkelt door het park. Tussen het groen staan nog verschillende oude gebouwen. In één ervan maakten de monniken wijn. Hun enorme druivenpers is bewaard gebleven.

De bistro beschikt over twee zalen. Eén ervan kijkt uit over het mooie park met het meer. De andere zaal was ooit de keuken van de monniken. Bij mooi weer wordt het eten op het terras geserveerd.

De chef-kok, François Pelletier, komt uit Bourgondië en werkt het liefst met producten uit de streek. In Bistrot des Moines kookt hij authentieke, traditionele gerechten. Ze zijn een ode aan grootmoeders keuken: gul en met een eenvoud die past bij gezellige familiemomenten. Behalve de keuken van de bistro leidt hij ook de keuken van het sterrenrestaurant waar verfijnde creaties worden gemaakt.

Bistrot des Moines is van woensdag tot en met zaterdag geopend voor lunches. Zie voor exacte tijden en menu’s de website van de abdij.