19 mei 2024

De mooiste privétuinen van Bourgondië

Begin juni zijn de meeste tuinen in Bourgondië op z’n mooist. Van 31 mei tot en met 2 juni worden de Franse opentuindagen, Rendez-vous aux jardins, georganiseerd. Die bieden een unieke kans om bijzondere privétuinen in Bourgondië te bewonderen.

Een aantal van hen doet tevens mee aan Jardins & Santé (tuinen en gezondheid). Deze landelijke organisatie legt, ter bevordering van de fysieke en mentale gezondheid van bewoners en patiënten, tuinen aan bij zorginstellingen. Jardins & Santé krijgt geen subsidies en is dus volledig aangewezen op sponsors. Particulieren zamelen geld in door, afhankelijk van de omvang van de tuin, een bedrag van € 3 tot € 5 per persoon te vragen aan de bezoekers. Met dit sponsorgeld konden sinds de oprichting van de organisatie in 2004 al meer dan 80 therapeutische tuinen worden aangelegd.

Een leuk dagje uit draagt dus bij aan het welzijn en de therapie van anderen. Meer dan 30 adressen in Bourgondië doen mee. Lees de uitgebreidere beschrijving van de deelnemende tuinen van Nederlanders in de Nièvre; van Saint-Julien-de-Civry in de Charolais-Brionnais waar onder andere een magnifieke kasteeltuin is te zien; en van Bèze, ten noordoosten van Dijon, met z’n prachtige abdijpark en rozentuin

Andere suggesties zijn:

 • Côte Chalonnaise (Saône-et-Loire): tuinen van La Bouthière.
  La Bouthière ligt op de route van Buxy naar Cluny. Rond een elegante residentie uit de 17e eeuw is een park van 4 hectaren aangelegd met enkele bijzondere soorten zoals 200 jaar oude platanen, moerascipressen, sequoia’s en liriodendrons. Verschillende delen van het park bieden contrasterende sferen. Zo is er een romantische tuin waar met onder andere pioenrozen en oude rozensoorten, een groene tuin met vormsnoei, en een moestuin.
  Jardins de la Bouthière, 71390 Chenôves.
  Open op 1 en 2 juni van 10.00 tot 19.00 uur. Om 15.00 uur geeft Sylvie de l’Épine, die de tuin aanlegde een (Franstalige) rondleiding.
 • Auxois (Côte-d’Or): Arboretum van Arboléon
  Op een wei van zo’n 9.000 vierkante meter zijn, sinds 1984, zo’n 230 verschillende soorten bomen geplant waaronder moerascipressen, allerlei soorten eiken en beuken, tulpenbomen.
  L’Arboretum de L’Arboléon, Le Val-Larrey, 21140 Flée
  Open op 1 en 2 juni van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 18.00 uur.
 • Pays Beaunois (Côte-d’Or): de tuin van de Presbytère,
  Aan de D33 tussen Nolay en Epinic ligt deze presbytère met z’n duiventoren. Er is een tuintje met geneeskrachtige en aromatische planten, een cottagetuin met vier bloemenvakken en vier moestuinvakken.
  Le Jardin du Presbytère, 27 Grande Rue, 21430 Aubigny-la-Ronce.
  Open op 1 en 2 juni van 10.00 tot 18.00 uur.
 • Puisaye (Yonne): De tuin van Valentine
  Een tuin van circa 2.500 vierkante meter, 1,5 kilometer buiten het dorp Lain aan de weg naar Thury. Hij is aangelegd rond een oud plattelandsstationnetje en verraadt de passie van de eigenaresse voor rozen.
  Le Jardin de Valentine, 2 Rue de Gare, 89560 Lain.
  Open op 1 en 2 juni van 14.00 tot 18.00 met (Franstalige) rondleiding om 15.00 en 17.00 uur.

Klik hier voor de complete lijst. Reken op een toegangsprijs van circa € 5 per persoon per tuin. Meestal staan er bankjes om rustig te kunnen genieten van de mooie omgeving. Jardins & Santé benadrukt dat er bij de particulieren geen toiletten beschikbaar zijn voor bezoekers.

Foto: Jardin de la Bouthière