De Morvan is de grootste Franse producent van kerstbomen. Het is dus topdrukte bij de kwekerijen: in korte tijd moeten ze er meer dan 1 miljoen omzagen en leveren. Dat is ongeveer een kwart van alle exemplaren die in Frankrijk worden verkocht.
De kerstbomen groeien goed op de granietgrond in het hart van Bourgondië. Hun kwaliteit staat hoog aangeschreven. Traditiegetrouw komt ook de kerstboom voor het Elysée in Parijs, de officiële residentie van de Franse president, uit de Morvan. In november werd daartoe in Montsauche-les-Settons een 13 meter hoge spar gekapt.
De Morvan telt ongeveer 150 kerstboomkwekerijen, maar 60% van de productie is in handen van 15 bedrijven. De kwekerijen nemen samen een oppervlak in beslag van 1.500 hectaren, dus ongeveer 2.100 voetbalvelden. Ze zijn beplant met Nordmann, Noble en Epicea bomen. Na tien jaar hebben die een hoogte bereikt van 1,5 meter en zijn ze klaar voor de verkoop.
Kerstbomen uit eigen land lijken een milieuvriendelijke oplossing voor de Fransen: er vindt geen ontbossing plaats en de afstand die ze moeten afleggen naar de koper is relatief kort. Lokaal wekt de productie ervan echter weerstand op. Een groep bewoners vindt dat de kwekers grond onttrekken aan de landbouw en aan de natuur. Hun voornaamste bezwaar is de vervuiling van het water door het gebruik van pesticiden, herbiciden en fungiciden.
De kwekers zeggen dat ze hun best doen om milieuvriendelijker te werken. Inmiddels heeft 15 van hen een IGP-label (Indication Géographique Protégée) aangevraagd. Om dat label te krijgen, moeten ze voldoen aan eisen op het gebied van bodembescherming en biodiversiteit. Kunstmest moeten worden vervangen door mest van pluimvee of schapen. Insecticiden en fungiciden dienen plaats te maken voor natuurlijke of biologische bestrijdingsmiddelen. Aan het label kleeft ook de verplichting om de grond te laten begrazen en pas aan het einde van de bloei maaien. Een handvol kwekers werkt volledig biologisch.