Het wijnjaar 2025 kenmerkt zich voor de Bourgognes door een vroege start van de oogst, weinig volume, maar een goede kwaliteit. De omzetting van de druiven in wijn verloopt voorspoedig. De woorden "charmant", "heerlijk" en "elegant" klinken door in de wijnhuizen. De toekomstige wijnen in de kelders zijn veelbelovend.
De start van het seizoen verliep vlekkeloos: in de eerste week van april ontwikkelden zich de eerste knoppen aan de druivenstokken. Die ontwikkelden zich goed en op 26 mei werden de eerste bloemen waargenomen.
Toen volgden de hittegolven van juni en augustus. De temperaturen liepen meerdere keren op tot 40 °C. De wijnstok, een warmte minnende plant, vond het prima. Maar de hitte had wel invloed op de toekomstige opbrengsten: de schil werd dikker, de vruchten bleven klein en verloren hun vruchtvlees.
Na de hitte volgde onstabiel weer met hevige, zeer lokale onweersbuien, soms vergezeld van hagel. Regen is nodig voor een gezonde ontwikkeling van de vruchten. In de gebieden waar die uitbleef, kregen de wijnstokken last van waterstress.
De eerste plukkers gingen op 18 augustus aan de slag om de druiven voor de Crémant de Bourgogne binnen te halen. Enkele dagen later startte ook de pluk voor de stille wijnen. Tegelijkertijd werd Frankrijk overspoeld door een koudegolf. Zware regenval, vooral in het noorden van de regio, bracht het water waar de planten in waterstress behoefte aan hadden.
De oogst werd in twee fasen georganiseerd: afhankelijk van de rijpheid van de druiven en het vallen van de buien gebeurde een deel vroeg en een deel laat. Vanaf eind augustus bleef het weer onvoorspelbaar. De wijnbouwers hielden voor hun percelen het suiker- en zuurgehalte van de druiven bij en proefden de vruchten om hun rijpheid en de textuur van de schil te beoordelen. Half september was de oogst overal voltooid.
Foto: ©Corinne VASSELET, BFC Tourisme