Musée du Hiéron in Paray-le-Monial is gewijd aan religieuze kunst en toont tot 5 januari 2025 bijna 200 Cires uit Nancy. Cires zijn kleine, verfijnde schilderijtjes gemaakt van gegoten was, zijde, fluweel, parels, schelpen en klatergoud.
Het is 35 jaar geleden dat er in Frankrijk een speciale tentoonstelling rond deze kunstwerkjes werd georganiseerd. De meeste zijn in de eerste helft van de 18e eeuw in Nancy gemaakt door de drie broers Nicolas, Charles en François Guillot en hun nichtje Mademoiselle Bernard. Het gaat om Bijbelse taferelenen, afbeeldingen van heiligen en van lokale notabelen.
Nicolas, de oudste broer, werkte aanvankelijk met papieren figuurtjes die hij voorzag van kleding. Hij plaatste ze tegen een zwarte achtergrond waardoor ze beter tot hun recht kwamen. Later verving hij het papier door was. François legde zich vervolgens toe op de productie van de wassenbeeldjes terwijl Charles, samen met zijn nichtje, de decoratieve elementen toevoegde. De kleding van de afgebeelde figuren had dezelfde elegantie als wat men aan het hof van Lodewijk XV droeg.
Het werk van deze familie uit Nancy stond bekend om z’n goede kwaliteit en inspireerde anderen in Parijs en in Lotharingen. De Cires waren populair onder de bourgeoisie en de adel. Ze werden tot aan het Franse hof verkocht ter decoratie of als voorwerp van devotie. De productie ervan gebeurde met finesse en toewijding. De broers gingen zelfs losse onderdelen verkopen zodat andere ambachtslieden of kloostergemeenschappen hun eigen relieken van was konden maken.
Na hun succes in de 18e eeuw, raakten de Cires in vergetelheid totdat ze in 1989 in Nancy een eigen tentoonstelling kregen. Nu zijn ze, na 35 jaar, opnieuw te zien. Doel is om de diversiteit van de wassenbeeldjes uit Nancy te presenteren. Ze zijn destijds gemaakt voor de huiselijke intimiteit en worden in Paray-le-Monial in eenzelfde sfeer gepresenteerd.
Het museum (13 Rue de la Paix in Paray-le-Monial) is van woensdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 18.00 uur. De toegang tot de expositie is gratis.
Foto's: ©Jean-Pierre Gobillot JP / Musée du Hiéron / collection Trésors de ferveur