Museum van Hiéron

Museum van Hiéron
13 Rue de la Paix, 71600, Paray-le-Monial

Een museum gewijd aan de heilige kunst. Geeft een beeld van 2000 jaar Christendom.


Dit museum in het bedevaartstadje Le-Paray-Monial, vlakbij de basiliek, is gewijd aan de heilige kunst. Het geeft aan de hand van oude en moderne kunstobjecten een beeld van twee millennia Christendom. De bijzondere verzameling is aangelegd nadat in 1865 Marguerite-Marie Alacoque zalig werd verklaard en Paray-le-Monial uitgroeide tot een bedevaartsoord.

Het museum is in 1893 speciaal gebouwd voor dit doel. Hoewel de constructie anders doet vermoeden, is het gebouw van binnen verrassend licht dankzij de vensters. Het dak, van metaal en glas, is geïnspireerd op het werk van Gustave Eifel.

Pronkstuk is een nationale schat: de Via Vitae (1904) van Joseph Chaumet. Dat is een drie meter hoog kunstwerk van marmer waarop in negen scènes, met 138 beeldjes van goud en ivoor, de levensweg van Jezus Christus wordt weergegeven. Op de top van de berg reiken twee vrouwen een aan die bezet is met diamanten en robijnen.

Andere belangrijke werken in het museum zijn een 12e eeuws timpaan uit Anzy-le-Duc en een het kruis met Christus uit Varenne-l’Arconce (11e of 12e eeuw). Verder is er een collectie van grote Italiaanse schilderijen uit de 17e en 18e eeuw. Ook heeft het museum moderne werken waaronder schilderijen, beeldhouwwerken, foto’s, en video’s. Zo is er de muur van Bloed en Tranen (2004) van Hélène Mugot.

Het museum is vanaf medio maart tot en met december open van de woensdagen tot en met de zondagen. In juli en augustus is het museum zeven dagen per week toegankelijk. Zie de website voor actuele openingstijden en toegangsprijzen.