19 maart 2024

Een wereldkampioen uit de Nièvre

In de weilanden van Montaron, een dorpje in de Nièvre, is Redoutable (ontzagwekkend) een bezienswaardigheid geworden. In korte tijd werd hij de ster van de Nièvre.

Deze prachtige Charolais stier werd op 25 februari op de landbouwbeurs in Parijs wereldkampioen. Inmiddels is Redoutable weer thuis, op de boerderij van Rosanne Lemaître en haar compagnon Loïc Pipponiau in Montaron.

De wereldkampioen is vier jaar oud en weegt 1.650 kilo. Tegenover dagblad Le Journal du Centre, verklaarde Rosanne Lemaître dat hij zich makkelijk aanpast aan z’n omgeving. Tijdens de landbouwbeurs was hij heel rustig en gedroeg hij zich als een grote teddybeer. Maar bij thuiskomst rende hij weer vol energie door de velden.

Zij kocht hem, vier maanden na z’n geboorte, van de Frères Cadoux in de Yonne en was gelijk weg van hem. Het is een dier met een sterke, trotse uitstraling en een expressieve kop.

Volgens het dagblad wonnen de gebroeders Cadoux in 30 jaar tijd zo’n 1.700 prijzen met hun runderen. De stieren moeten een rechte en lange rug hebben, met mooie ronde billen, een breed bekken, grote oren, een brede snuit en rechte poten. Ze zijn zo groot mogelijk en tegelijkertijd goed geproportioneerd.

Redoutable is ondertussen al weer aan het werk. Van hem wordt verwacht dat hij zorgt voor nageslacht.

Foto's: Rosanne Lemaître