3 februari 2024

Bourgondië, filmstreek

Beroemde films zoals Chocolat, Retour en Bourgogne en de Nederlandse productie Fijn Weekend werden in Bourgondië opgenomen. In januari ging L’homme d’argile (de man van klei), gefilmd in de Morvan, in première. Sinds kort wordt Bourgondië door BFC Tourisme actief gepromoot als filmstreek.

Vanaf dit jaar werkt het Bureau d’Accueil des Tournages (BAT), het regionale ontvangstbureau voor filmopnamen, nauw samen met het toeristenbureau van Bourgondië. Behalve informatie over de mooie decors die de streek rijk is, biedt het BAT ook gratis hulp aan bij het vinden van technici, acteurs en figuranten en bij het doorlopen van eventuele administratieve procedures. Op de website van BAT staat een hele reeks films die in dit deel van Frankrijk werden gedraaid.

De nieuwste is L’homme d’argile waarin Raphaël Thierry, een bekende muzikant en acteur uit de Morvan de hoofdrol speelt. Deze grote man met z’n ruwe uitstraling, is in de film bewaker van een leegstaand landhuis. Bijna 60 jaar oud, woont hij met zijn oude moeder in een paviljoen op het landgoed. Behalve de mollenjacht, de muziek van de cornemuse (doedelzak) en ritjes in de Kangoo van de postbesteller, gebeurt er niets. Totdat op een stormachtige nacht de erfgename van het landgoed, een kunstenares, terugkeert en gefascineerd raakt door het uiterlijk van de markante hoofdrolspeler met z’n ene oog. Dan wordt het nooit meer zoals het was.

De opnames waren in de Morvan, het groene hart van Bourgondië waar Raphaël Thierry zelf eveneens woont. Om de goede locatie te vinden werden zo’n 50 kastelen bezocht. De producers kozen voor Château du Jeu onder Saint-Léger-sous-Beuvray. Wie deze allernieuwste film uit Bourgondië wil zien, moet daarvoor in Frankrijk zijn. Vooralsnog zijn er geen plannen om hem in Nederland uit te brengen.

Foto:  L'Homme d'argile