20 mei 2023

Abdij van Fontenay gaat wijn produceren

De abdij van Fontenay, in 1118 gesticht door Cisterciënzer monniken en sinds 1981 Unesco werelderfgoed, krijgt een eigen wijngaard. Er worden momenteel 20.000 wijnstokken aangeplant: twee derde deel bestaat uit Chardonnay en een derde deel uit Pinot Noir. Het zijn de druivenrassen waar de beroemde witte en rode Bourgogne wijnen van worden gemaakt.

Voor deze nieuwe activiteit is een perceel van 4 hectaren gereserveerd op een plateau in de bossen ten westen van de abdij. Er zijn aanwijzingen dat dit plateau eerder een wijngaard was. Mogelijk hebben de monniken daar eeuwen geleden hun druiven voor de miswijn verbouwd.

Op dit moment zijn de wijnstokken nog piepklein. Amper 10 centimeter hoog, zijn ze nauwelijks tussen het onkruid te ontwaren. De rijtjes met metalen stokken verraden waar ze staan. De eerste oogst wordt over drie jaar verwacht.

De productie van de wijnen gebeurt 100% biologisch. De druiven worden in de buurt van Fontenay door de abdij verwerkt tot wijn. Het perceel moet 15.000 tot 20.000 flessen per jaar opleveren. Die zullen in de abdij worden verkocht.

Een bezoekje aan de wijngaard vergt vanuit de abdij een flinke klim. De start is via het wandelpad, links van de ingang van de abdij. Vanaf de Chemin des Munières is het zo’n 30 minuten omhoog lopen om er te komen.