Dit museum, gevestigd in de voormalige abdij Notre-Dame in Nevers, heeft een unieke 16e-eeuwse collectie van aardewerk uit Nevers en van geëmailleerd glas. Ook heeft een verzameling schilderijen en kunstvoorwerpen.
De graaf van Nevers liet in de 16e eeuw Italiaanse faiencemakers naar zijn stad komen. Vanaf de 17e eeuw was Nevers de belangrijkste producent van faience in Frankrijk. Faience bestaat uit aardewerk dat is geëmailleerd om het volledig waterdicht te maken. De glazuurlaag is tevens een goede basis voor het aanbrengen van decoraties. Faience uit Nevers is bekend vanwege z’n blauwe motieven.
De enorme collectie faience collectie van het museum bestaat uit meesterwerken alsmede minder bekende stukken. De decoraties en de ontwikkeling van stijlen worden chronologisch weergegeven in vitrinekasten met beschilderde borden, kopjes, flessen, kannen, tegels en beelden. Elders staan de grotere kunstwerken van aardewerk opgesteld. In een technische ruimte wordt uitleg gegeven over de geschiedenis en de productie van aardewerk.
De verzameling geëmailleerd glas is, met 290 verschillende stukken, één van de grootste in zijn soort. Het gaat om kleine, zeer verfijnde profane en religieuze beeldjes. Ze zijn afkomstig van het Louvre en van donaties die aan het museum zijn gedaan. Het maken van geëmailleerd glas is een bijzondere vorm van kunst die aan het eind van de 16e eeuw opkwam in Nevers. De kennis van deze techniek is na 1848 verloren gegaan. Ondanks pogingen daartoe, is niemand er nadien nog in geslaagd om zulke verfijnde kunstwerken van geëmailleerd glas te maken als destijds.
De schilderijen en tekeningen zijn voor een belangrijk deel afkomstig uit een particuliere verzameling. Het zijn werken van Vlamicnk, Seurat, Derain, Modigliani, Kisling, Utrillo, Valadon, Goert, en Gromaire. Het accent ligt op moderne figuratieve kunst rondom de Parijse School en het Franse expressionisme.
Tot slot biedt het museum micro-folie aan. In een innovatieve ruimte kunnen bezoekers via virtual reality meesterwerken van andere musea te bekijken.
Neem ook een kijkje in de museumtuin. Daar zijn bloemenperken ingericht naar verschillende thema’s zoals geneeskrachtige kruiden en sierplanten. Ook zijn er regelmatig tijdelijke exposities. De tuin is toegankelijk via het museum of via de Rue Saint-Genest.
Het museum is de middagen van woensdag tot en met zondag geopend. Zie voor actuele openingstijden en toegangsprijzen de website.