Domaine Alain Vignot

Domaine Alain Vignot

16, Rue des Prés, 89300, Paroy-sur-Tholon (Jovinien)

Dit eeuwenoude domein maakt onder andere de zeldzame Vin Gris en, in sommige jaren, een zoete late witte wijn ("vin tardive"). 


De geschiedenis van dit wijnhuis gaat bijna vier eeuwen terug. Volgens de archieven van de parochie Saint-André in Joigny, was de in 1639 geboren Toussaint Vignot de eerste wijnbouwer van de familie. Tegenwoordig wordt het domein gerund door Alain en Annie Vignot. Hun zoon Julien werkt sinds 2006 mee in het bedrijf.

Grootvader Fernand Vignot kocht in 1934 het eerste perceel in de Côte Saint-Jacques. Vader Jacques Vignot breidde de wijngaard uit. Hij verkreeg in 1973 het keurmerk Appellation Contrôlée Bourgogne en mocht daar in 1975 Côte Sint-Jacques aan toevoegen.

Alain en Annie Vignot bezitten 12 hectaren aan wijngaarden, waarvan 10 hectaren in het gebied met de appellation Bourgogne Côte Saint-Jacques. Dat bevindt zich aan de rand van Joigny. Hun wijnhuis ligt op de andere oever van de Yonne, in het dorpje Paroy-sur-Tholon.

Domaine Alain Vignot is één van de weinige plekken in Bourgondië waar, uit Pinot Gris druiven, Vin Gris wordt geproduceerd. Lange tijd was dat zelfs de enige wijn die het domein voortbracht. Na de vernietiging van de druivenstokken door de phylloxera druifluis, eind 19e eeuw, duurde het nog bijna een eeuw voordat de andere wijnen er terugkeerden.

Pas in 1980 werd er voor het eerst weer rode wijn gemaakt. De witte wijn, rosé, Crémant de Bourgogne en ratafia volgden later. In sommige jaren is er ook een “vin tardive” (“late wijn”): als het weer het toelaat, worden pas in november de allerlaatste druiven geoogst. Die bevatten veel suiker en worden verwerkt tot een zoete, witte win.

Het domein verkoopt direct aan particulieren. De wijnkelder is van maandag tot en met zaterdag geopend. Zie voor exacte tijden de website van Domaine Alain Vignot.