Vin Gris

Vin Gris
Vignot
16 Rue des Prés, 89300, Paroy-sur-Tholon

De Vin Gris ("grijze wijn") uit de Jovinien onderscheidt zich door zijn bijzondere kleur. 


De Vin Gris ("Grijze Wijn") uit de Jovinien onderscheidt zich door zijn bijzondere kleur. Hij heeft een licht blosje. In de Jovinien wordt gesproken van een kleur als de ogen van een patrijs. Zuidelijker in de Bourgogne wordt deze wijn Pinot Beurot genoemd, naar de kleur van pij (de “bure”) die de monniken van het klooster van Cîteaux droegen. De Vin Gris lijkt het midden te houden tussen een rosé en een witte wijn; een ietwat bleke rosé dus.

Zijn opmerkelijke kleur dankt de Vin Gris aan de “macération pelliculaire”: nadat de druiven zijn gekneusd en zijn ontdaan van hun steeltjes, rusten ze een aantal uren in de pers. Pas daarna worden ze, heel kalm, uitgeperst en kan de fermentatie starten. Deze wijn is jong te drinken en kan tot vijf jaar worden bewaard. Hij smaakt prima bij vis, kalfsvlees, grillades, een quiche, raclette, of een fondue Bourguignonne en laat zich het beste serveren bij een temperatuur van 10 tot 12 graden.

In Joigny wordt de Vin Gris al eeuwenlang gemaakt. Hij werd bij toeval op een zondagmiddag in 1704 aan het hof van Versailles geïntroduceerd. Dat was te danken aan Pavillon, een lokale wijnboer met een enorm postuur, die een wijntransport begeleidde naar Parijs. Aangekomen op zijn bestemming, besloot hij om daar naar de zondagochtend mis te gaan. In de kerk stak hij, geknield, boven iedereen uit. Koning Louis XIV dacht dat Pavillon had verzuimd te knielen en stuurde zijn garde erop af. Na de mis ontbood de Zonnekoning Pavillon bij zich. Die wist de koning over te halen om zijn Vin Gris te proeven. Vanaf dat moment vloeide de Vin Gris van de Côte Saint-Jacques rijkelijk over de koninklijke tafels en kreeg Joigny bepaalde voorrechten. Zo waren de eerste wijnpakhuizen in Bercy (Parijs) van de wijnboeren uit de Jovinien. Als dank aan de koning werden de flessen Vin Gris uit Joigny voortaan gedecoreerd met een kleine geëmailleerde medaille waarop de Franse lelie (het symbool van de Franse monarchie) stond.

Op dit moment zijn er slechts enkele producten van Vin Gris in de Jovinien, te weten Domaine Alain Vignot (Paroy-sur-Tholon), Domaine Lepage (Champlay) en Domaine Cyril Houzé (Champvallon).