Hospitaal van Tonnerre

Hospitaal van Tonnerre

Place Marguerite de Bourgogne, 89700, Tonnerre

In 1293 gesticht op verzoek van Marguerite de Bourgogne en daarmee één van de oudste hospitalen van Europa.


Tonnerre had in de middeleeuwen één van de oudste en tegelijkertijd het langste hospitaal van Europa. Het werd in 1293 gesticht op verzoek van Marguerite de Bourgogne, gravin van Tonnerre en koningin van Jeruzalem, Napels en Sicilië. Hier werden de armen en de zieken verzorgd, gevoed, en waar nodig van kleding voorzien.

Vanaf 1 juli 2022 gaat het gebouw na een lange sluiting opnieuw open voor toeristen. Er wordt een meeslepend programma met licht en geluid beloofd. In de gigantische ziekenzaal geven belangrijke personen uit de geschiedenis van het hospitaal uitleg (Engelstalig) over het gebouw. In de schatkamer worden de mooiste stukken uit de verzameling van het hospitaal getoond, waaronder de schat van Marguerite de Bourgogne. De apotheek, de keuken en het kantoortje van het hospitaal zijn gereconstrueerd.

Onderdeel van het oude hospitaal is een tuin van 12 hectaren in het centrum van de oude binnenstad van Tonnerre. De inrichting ervan is geïnspireerd op de middeleeuwen: buxushagen, taxussen, geurende en geneeskrachtige planten, lavendel en rozen. Bezoek ook de witte tuin van Marguerite de Bourgogne. Een interactief scherm in het midden van de tuin gaat in op de veranderingen die in de loop der eeuwen zijn aangebracht in de architectuur van het hospitaal.

Zie voor toegangstijden en prijzen de website van het hospitaal.