Hospitaal van Louhans

Hospitaal van Louhans
3, Rue du Capitaine Vic, 71500, Louhans

In 1682 gebouwd voor de verzorging van noodlijdende zieken en tot 1977 in bedrijf als ziekenhuis.


Het oude hospitaal van Louhans is opgetrokken uit roze steen uit Prét. Op initiatief van Lodewijk XIV verrees in 1682 het eerste gebouw van het Hôtel-Dieu, bestemd voor de verzorgen van noodlijdende zieken. Tot 1977 was het in bedrijf als ziekenhuis. Het hospitaal werd gerund door de Zusters van de Heilige Marthe; een orde die was gesticht door Nicolas Rolin die ook het beroemde hospitaal van Beaune heeft laten bouwen.

Een bezoek aan dit oude hospitaal betekent een teruggang in de tijd en geeft een inkijkje in het dagelijkse leven van de zusters en van de zieken die er verbleven. Het hospitaal heeft twee monumentale ziekenzalen. De oude bedden, van hout en gietijzer, staan nog steeds in hun oorspronkelijke opstelling. De kleine kapel, met mooi gedecoreerd houtwerk, beschikt over een magnifieke dakramen. De ziekenzalen en de kapel illustreren hoe binnen deze gemeenschap de zorg voor lichaam en geest plaatsvond.

In de ruimte voor de zusters is een oude refter waar de maaltijden gezamenlijk werden genoten. De refter wordt gedomineerd door portretten van de moeder-oversten die er hebben gewerkt. Een imposante schouw en rijen koperen ketels getuigen van keuken met een vervlogen gastronomisch verleden. Het medisch kabinet toont de instrumenten die rond 1930-1940 werden gebruikt om bijvoorbeeld TBC te behandelen.

De apotheek bestaat uit twee ruimten: de apothekerswerkplaats met zeer mooie potten van geblazen glas. In de andere ruimte, gedecoreerd met houtwerk in de stijl van Louis XIII, is een collectie faience uit Nevers alsmede Italiaans-Spaanse en Moorse potten met roodbruine reliëfs en polychrome decors uit de 14e eeuw te zien. Sommige bevatten nog poeders, bloemen, gedroogde kruiden, zalven en andere substanties.

Het hospitaal is van maart tot eind december dagelijks geopend, met uitzondering van de dinsdagen. Zie de website voor actuele openingstijden en toegangsprijzen. De rondleidingen zijn enkel in het Frans.