Een bezoek aan de grotten van Blanot is geen gezapig uitstapje. Via 630 treden gaat de rondleiding tot 80 meter onder de grond. De doorgangen zijn soms nauw. Een redelijke conditie komt hier goed van pas. Onderweg zijn er echter genoeg pauzes om weer op adem te komen.
In deze grotten, aan de voet van de berg Mont Saint-Romain, is een groot aantal zalen met concreties (stalactieten en stalagmieten) te zien. Het bezoek start in een immense zaal die meer dan 50 meter lang is. Van daaruit begint de afdeling.
De grotten van Blanot werden in 1739 ontdekt. Ze zijn het gevolg van een breuk in de aarde waarbij de kalklagen uit de Jurassic periode en het graniet van de Mont Saint-Romain met elkaar in contact kwamen. Doordat ze moeilijk toegankelijk zijn, werden ze in de eeuwen erna nauwelijks bezocht.
Pas sinds het midden van de 20e eeuw worden de grotten van Blanot bestudeerd door speleologieclubs. De gemeente is sinds 1959 eigenaar van de grotten. Voorheen waren ze privébezit. Ze hebben hun authenticiteit behouden en zijn beschermd Natura 2000 gebied vanwege de vleermuiskolonies die er leven.
De grotten zijn in juli en augustus elke middag open voor publiek. Zie voor actuele openingstijden en toegangsprijzen de website van de gemeente. Zorg bij een bezoek aan de grotten voor goede schoenen en warme kleding. In de grot is het ongeveer 12 graden.
Op vrijdagavonden worden Speleo ambiancebezoeken georganiseerd. Deelname dient vooraf te worden gereserveerd. Omdat de afdaling dan in het donker plaatsvindt, krijgen alle bezoekers bij de ingang een helm met een lampje. Kinderen die meegaan moeten minimaal 7 jaar zijn en worden begeleid door een volwassene.