Blanot

Blanot
Toeristenbureau Cluny - Le Sud Bourgogne
71250, Blanot

Een schilderachtig dorpje aan de voet van de Mont-Saint-Romain met grotten en Romaanse gebouwen.


Blanot is een schilderachtig dorpje met nog geen 200 inwoners. Het ligt tussen Cluny en Tournus, aan de voet van de 579 meter hoge Mont Saint-Romain.

Het plaatsje heeft een grote aantrekkingskracht op toeristen. Niet alleen vanwege de grotten, die ’s zomers zijn te bezichtigen, maar ook vanwege het Romaanse erfgoed.

Wie Blanot bezoekt, kan de kerk en de priorij niet missen. De Saint-Martin kerk is gebouwd vanaf de 11e eeuw. Hij is opgetrokken uit kalksteen en heeft een 22 meter hoge klokkentoren. De zuidelijke gevel is in de 19e eeuw veranderd.

Vlakbij de kerk ligt de priorij die onder gezag van de Abdij van Cluny stond. Het oudste deel bestaat uit een vierkante 12e-eeuwse donjon. Ook de kelders onder het hoofdgebouw dateren nog uit die periode. De zeshoekige traptoren, de ronde toren en de verdedigingsmuren werden later toegevoegd.

Blanot heeft nog een wasplaats en oude broodoven. In het dorpje hebben zich verschillende kunstenaars, waaronder een pottenbakker, gevestigd.

Vanuit het dorpje komt men, langs de grotten, op de top van de Mont-Saint-Romain die een wijds uitzicht biedt over de omgeving met de bossen, akkers, weides en wijngaarden. Men kijkt er op de valleien van de Saône en van de Grosne tot aan de heuvels van de Charolais. Bij helder weer is soms de Mont-Blanc te zien.