Aardewerk uit Ratilly

Aardewerk uit Ratilly
Kasteel van Ratilly
Château de Ratilly, 89520, Treigny

Een atelier dat nog in bedrijf is plus een verzameling grès aardewerk uit de Puisaye vanaf de 17e eeuw tot nu. 


In de jaren ’50 van de vorige eeuw startten de toenmalige eigenaren van het Kasteel van Ratilly, Jeanne en Nobert Pierlot, een pottenbakkerij. Tijdens een opleiding in Saint Amand-en-Puisaye ontdekten ze de streek en besloten ze te verhuizen van Parijs naar Ratilly. Jeanne Pierlot had tot die tijd een keramiekatelier in de hoofdstad.

Hun dochter Nathalie nam de pottenbakkerij in 1988 over. De productie bestaat vooral uit tafelservies, huishoudelijke voorwerpen (lampen, bloempotten), kookpotten, taartvormen, visschalen, enzovoorts. Het atelier is het hele jaar door open voor bezoekers. De zolder is ingericht als expositie- en verkoopruimte.

Er is ook een verzameling bijzonder Grès aardewerk te zien: traditioneel aardewerk uit de Puisaye voor huishoudelijk gebruik waaronder zoutkuipen en zeven om kaas te maken, het luxe blauwe aardewerk uit de 17e eeuw (“bleus de Saint-Vérain), werk van Eugène Lion (uit de school van Carriès), en zowel oud als eigentijds Japans aardewerk. Met foto’s worden de verschillende stappen in het productieproces geïllustreerd.

Het kasteel is in de zomermaanden dagelijks open. In het voor- en najaar is het op vrijdagen gesloten en in de winter zijn bezoeken beperkt mogelijk. Zie voor exacte tijden en tarieven de website van het kasteel.