Coteaux de Tannay

Coteaux de Tannay
BIVC - Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre
58190, Tannay

Eeuwenlang was wijnbouw  de grootste bron van inkomsten voor dit gebied. Sinds enkele decennia keert deze activiteit er weer terug. 


Dit wijngebied in de Centre-Loire is ruim 20 hectaren groot. De witte wijnen worden gemaakt van de druivenrassen Chardonnay en Melon de Bourgogne. De rode wijnen van Pinot Noir en Gamay druiven. Voor de rosé wordt ook de Pinot Gris gebruikt. In 2021 waren er 7 producenten.

Vanaf de 14e eeuw was wijnbouw heel lang de belangrijkste activiteit in deze streek. De wijn, bekend als Wijn van Clamecy, werd over de Yonne vervoerd. In de 19e eeuw was er ruim 3.000 hectare aan wijngaarden aangeplant. Ze leverden meer dan de helft op van de totale inkomsten voor de bevolking.

Na de verwoesting van de druivenstokken door de Phylloxera druifluis, gaf de aanplant van Amerikaanse wijnranken niet de verwachte resultaten. Ook de Eerste Wereldoorlog stond de nieuwe aanplant in de weg. Vanaf het einde van de jaren ’80 begon deze wijngaard aan z’n wedergeboorte. In 2011 volgde erkenning door het IGP keurmerk.

Het gebied omvat maar liefst 56 gemeenten : Amazy, Armes, Asnan, Asnois, Authiou, Beaulieu, Beuvron, Billy-sur-Oisy, Breugnon, Brèves, Brinon-sur-Beuvron, Bussy-la-Pesle, Challement, Champallement, Chazeuil, Chevannes-Changy, Chevroches, Clamecy, Corvol-d'Embernard, Dirol, Dompierre-sur-Héry, Dornecy, Flez-Cuzy, Germenay, Grenois, Guipy, Héry, Lys, La Maison-Dieu, Metz-le-Comte, Michaugues, Moissy-Moulinot, Montceaux-le-Comte, Moraches, Neuffontaines, Neuilly, Nuars, Oisy, Ouagne, Pousseaux, Rix, Ruages, Saint-Autin-des-Chaumes, Saint-Didier, Saint-Germain-des-Bois, Saint-Révérien, Saizy, Surgy, Taconnay, Talon, Tannay, Teigny, Trucy-l’Orgueilleux, Vignol, Villiers-sur-Yonne en Vitry-Laché.