Brancion

Brancion
71700, Brancion

Een autovrij dorp op een 354 meter hoge rots die van belang was voor de verdediging van het gebied tussen Cluny en Tournus.


Brancion is een middeleeuws dorp dat op een zeer strategische positie ligt; namelijk op een 354 meter hoge rots, de Col de Brancion, die eeuwenlang van belang was voor de verdediging van het gebied tussen de abdijen van Cluny en Tournus. De enige toegang tot het dorp is via de poort aan de voet van het Kasteel van Brancion. Het dorp is autovrij.

Uit opgravingen blijkt dat er op deze plek al zo’n 3.000 jaar mensen wonen. Aan het eind van de middeleeuwen was het dorp een stuk groter en dichter bevolkt dan nu het geval is. Behalve het kasteel heeft Brancion nog twee monumenten: de Saint Pierre kerk en de oude markthal.

De Saint Pierre domineert de vallei van de Grosne. Het is een Romaanse kerk uit de 12e eeuw. Er zijn nog enkele muurschilderingen te zien van eind 13e eeuw. De vloer ligt vol met grafstenen. In de kerk is ook een grafmonument aanwezig van één van de heren van Brancion die om het leven kwam tijdens een kruistocht.

De markthal werd waarschijnlijk in de 16e eeuw gebouwd. In die periode werd hier elke maandag een markt gehouden. Bij één van de ingangen bevindt zich een oude put.

In de bosrijke omgeving van Brancion kunnen mooie wandeltochten worden gemaakt.