Maison Millebuis

Maison Millebuis

2, Route de Chalon, 71390, Buxy (Côte Chalonnaise)

Coöperatieve Cave van wijnboeren uit de Côte Chalonnaise en Mâconnais.


Het middeleeuwse dorpje Buxy maakt de meest zuidelijke wijnen van de Côte Chalonnaise, waaronder de witte Montagny wijnen. Ze zijn te koop in Maison Millebuis. Daar worden wijnen aangeboden uit de omliggende wijndorpen van de Côte Chalonnaise en de Mâconnais.

Klanten kunnen er kiezen uit ongeveer 40 wijnen met het AOC label Givry, Bourgogne Côte Chalonnaise, Montagny, Mercury, Rully, Crémant de Bourgogne, Mâcon Saint-Gengoux-le-National, Appellation Village of 1er Cru. Het is een prima adres om te ontdekken welke wijn uit de streek het beste past bij uw smaak. De medewerkers helpen u bij een keuze uit dit aanbod.

De naam Millebuis verwijst naar de 1001 facetten van de terroirs van de Côte Chalonnaise. Maar ook naar Buxy, het plaatsje dat is genoemd naar de buxusplant (“buis” in het Frans). Maison Millebuis is immers een initiatief van de coöperatie van wijnboeren uit het middeleeuwse dorpje Buxy. Zij werken al bijna 100 jaar samen. In 1931 richtten 98 wijnboeren uit Buxy en omgeving hun Cave des Vignerons de Buxy op. Ze gingen samenwerken bij de productie, opslag en verkoop van hun wijnen. En dat doen ze nog steeds.

Tegenwoordig wordt de coöperatie gevormd door zo’n 120 familiebedrijven uit het zuiden van Bourgondië die voortbouwen op het werk van hun ouders en grootouders. Ze hechten aan kwaliteit en delen dezelfde waarden. Solidariteit en mensen staan bij hen centraal. Ze innoveren en investeren in duurzaamheid.

In 1977 sloot de Cave van het plaatsje Saint-Gengoux-le-National zich bij hen aan. In 2015 werd – voor de verkoop, marketing en de logistiek – een samenwerking opgezet met de Caves Bailly-Lapierre. Zo ontstond de Compagnie de Burgondie. In 2016 kwam ook de Alliance des Vignerons Bourgogne Beaujolais erbij. De Compagnie verenigt nu zo’n 800 familiebedrijven in de wijnbouw.

Maison Millebuis is het gehele jaar open. Zie voor exacte openingstijden de website. Voor groepen kunnen er ook excursies worden georganiseerd. Onderdeel van Maison Millebuis is de Caveau de Saint-Gengoux-le-National.