Bistrot des Générations

Bistrot des Générations

Faubourg de Paris 14, 89300, Joigny

De jonge generatie van La Côte Saint-Jacques (2 Michelin sterren) laat familierecepten in een moderne vorm herleven en gasten in een ontspannen sfeer kennis maken met het huis.


De jonge generatie van de familie Lorain heeft recent een bistro geopend in het pand waar ook La Côte Saint-Jacques is gevestigd. Met twee Michelin sterren op de gevel, is dat restaurant al decennia lang een instituut in Joigny en verre omgeving.

De luxe van het huis en de kwaliteit van de keuken stralen ook af op de bistro. Interieur en menu van Bistrot des Générations liggen qua stijl in het verlengde van het sterrenrestaurant. De prijzen zijn echter toegankelijker voor een breder publiek. Daarmee verwacht de familie de lokale aantrekkelijkheid te vergroten. De vele reserveringen direct na opening van de bistro bewijzen dat ze slagen in hun opzet: het waren vooral lokale gasten die daarmee voor het eerst het pand betraden.

De leiding is in handen van chef-kok Alexandre Bondoux, het neefje van Jean-Michel Lorain die aan het hoofd van het sterrenrestaurant staat. Bij Alexandre zit, net als bij zijn oom en zijn opa, het koken in de genen. Al meer dan 80 jaar heeft de familie een gerenommeerd restaurant op deze plek. Destijds liep de RN6, de belangrijkste verkeersader vanuit Parijs naar het zuiden, langs hun etablissement.

Michel Lorain, de vader van Jean-Michel en de opa van Alexandre, behoorde tot het eerste selecte groepje grote Bourgondische chef-koks die in de vorige eeuw met drie Michelin sterren het hoogste niveau bereikten. Onder hen ook Bernard Loiseau (restaurant La Côte d’Or in Saulieu) en Jacques Lameloise (restaurant Lameloise in Chagny) die allebei wat zuidelijker langs de RN6 waren gevestigd.

Alexandre Bondoux werkt al sinds 2018 aan de zijde van zijn oom. Samen met zijn vrouw Solène wil hij de recepten die de geschiedenis van het huis hebben gevormd, herboren laten worden. Hij biedt een seizoensmenu aan dat de iconische gerechten van La Côte Saint-Jacques nieuw leven inblaast en tegelijkertijd de frisheid en moderniteit van zijn generatie laat zien.

"Het idee is altijd om het restaurant te laten evolueren, om het toegankelijker te maken. Voor mij is het een kans om oude recepten van mijn grootvader te actualiseren, om mezelf nog meer te kunnen ontplooien in de keuken en om anderen op een ontspannen manier kennis te laten maken met onze wereld,” zo schrijft hij op de website van het restaurant.