Bec d'Allier

Bec d'Allier
58180, Marzy

Waar de Allier in de Loire stroomt, is een uniek landschap ontstaan van zandbanken en eilandjes. Dit is een Natura 2000 gebied en WNF Panda Fluvial Site.


Op de grens van de departementen Nièvre en Cher (bij de dorpjes Marzy, Cuffy en Gimouille) stroomt de Allier in de Loire. Op de oevers liggen weilanden, heidevelden, bossen en rotsen. In de rivier vormen zandbanken kleine eilandjes.

Het is een uniek landschap met een enorme diversiteit aan planten en dieren; een paradijs voor bevers en trekvogels. De Bec d’Allier is een Natura 2000 gebied en was in 2005 de eerste plek in Frankrijk die door het Wereldnatuurfonds werd aangeduid als “Panda Fluvial site”.

Met 1020 kilometer is de Loire de langste rivier van Frankrijk: hij ontspringt in de Ardèche, op de Mont Gerbier de Jonc, en mondt voorbij Nantes uit in de Atlantische Oceaan. De Loire is de meest wilde rivier van Frankrijk en vormt de westelijke grens van het departement de Nièvre.

De Allier vindt zijn oorsprong in de Cévennes. Vlak voordat hij in de Loire uitmondt, stroomt de Allier onder de kanaalbrug van Guétin door. Dit is een aquaduct in het Canal Latéral à la Loire; een kanaal dat evenwijdig loopt aan de Loire en haaks op de Allier staat. Het aquaduct overbrugt de Allier over een lengte van 343 meter tussen de plaatsjes Gimouille en Cuffy. Het is een bijzonder bouwwerk met 18 bogen waarvan de pijlers in de Allier staan. Aan weerszijden van het water is op het aquaduct ook een fietspad aangelegd zodat fietsers hier de Allier kunnen oversteken.


De Bec d’Allier is prima te verkennen vanaf het uitzichtpunt bij Marzy (Route du Panorama, 58180 Marzy), vanaf de kanaalbrug van Guétin, via een wandeling langs de oever vanaf Gimoulle of Mars-sur-Allier, of vanaf het water aan boord van een Toue (een traditionele boot van de Loire). Vergeet niet om een verrekijker mee te nemen!