Apremont-sur-Allier

Apremont-sur-Allier
18150, Apremont-sur-Allier

Weliswaar ligt dit dorpje net buiten Bourgondië, maar het loont de moeite om de Allier over te steken en er een kijkje te nemen.


Het charmante Apremont-sur-Allier staat op de lijst met de mooiste dorpen van Frankrijk. Doordat het op de andere oever van de rivier Allier is gebouwd, hoort het eigenlijk niet meer tot Bourgondië. Maar het loont de moeite om de Allier over te steken en een kijkje te nemen in dit bijzondere dorp met z’n kasteel, schilderachtige huisjes en bloemenpark.

Apremont-sur-Allier ligt in het gebied waar de Loire en de Allier samenkomen. In de middeleeuwen was dit, dankzij steenwinning in de omliggende groeven, een welvarende streek. Destijds werd het dorp al gedomineerd door een kasteel. Nadat het fort uit de middeleeuwen was vernietigd door oorlog, werd in de tweede helft van de 15e eeuw het huidige kasteel gebouwd.

Het kasteel van Apremont is al drie eeuwen in bezit van dezelfde familie. Tussen de beide wereldoorlogen heeft de toenmalige kasteelheer, Eugene Schneider, het hele domein laten opknappen. Wat niet in harmonie was met de omgeving werd gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De nieuwe huizen werden in groepjes bij elkaar zet. Ze zijn opgetrokken in de stijl die tijdens de middeleeuwen gebruikelijk was in deze streek.

Het is niet mogelijk om het kasteel van binnen te bezichtigen. Het gebouw met de stallen, dat uit de 19e eeuw dateert, is echter wel open voor bezoek. Het bestaat uit 12 stallen en drie boxen. Boven elke stal is de naam te lezen van het paard dat er stond. Tegenwoordig is er een koetsenmuseum gevestigd. Er zijn negen unieke koetsen uit de 19e eeuw te zien, inclusief “de grote sedan” die destijds het loon vervoerde voor de arbeiders in Le Creusot waar Eugene Schneider een fabriek leidde. Naast de vaste collectie koetsen heeft het museum elk jaar een tijdelijke expositie. In 2022 gaat die over de geschiedenis van Apremont, het kasteel en het park.

De stallen zijn van april tot oktober geopend. Entreekaarten voor de stallen zijn ook geldig voor het Park van Apremont-sur-Alier. Zie voor actuele openingstijden en toegangsprijzen de website van het dorp.