De laatste Bourgondische truffelmarkt voor de feestdagen wordt op 20 december gehouden in Dijon. Hij is 's ochtends in de oude markthallen van de stad waar dan ook de reguliere weekmarkt plaatsvindt.
De truffel, de “zwarte diamant”, geldt als een dure delicatesse. Het is de vrucht van een zwam die onder de grond groeit. De prijs ervan verschilt per jaar en is afhankelijk van het aanbod. In normale jaren kosten ze € 45 tot € 55 per 100 gram, maar in slechte jaren zijn ze beduidend duurder. Dit jaar zijn ze vrij schaars.
De betrokkenheid van de vereniging voor truffels uit de Côte-d’Or, de broederschap van de Bourgondische truffel en de Franse federatie van truffelkwekers garandeert de kwaliteit van dit evenement. Er mogen alleen truffels worden verkocht die vooraf zijn goedgekeurd door gekwalificeerde controleurs.
De truffelmarkt in Dijon wordt georganiseerd door de vereniging Truffe de Bourgogne (Bourgondische truffel) en gaat ’s ochtends om 9.00 uur open. De verkoop van truffels is uiteraard zolang de voorraad strekt.
Tijdens deze markt wordt tevens een proeverij gehouden. Het is een unieke gelegenheid om chef-koks te zien werken met truffels en te leren hoe die bij het koken op een optimale manier te verwerken. Tegelijkertijd kunnen de bezoekers proeven van de gerechten die ter plekke zijn bereid.
Foto: ©Alain Doire - BFC Tourisme