Fleurs de Vigne Auxerre

Fleurs de Vigne Auxerre

Fleurs de Vigne Auxerre
89000, Auxerre
Bekijk in Google Maps

Kennismaken met de wijnen en de streekproducten uit het gebied rond Auxerre.


Het jaarlijkse festival Fleurs de Vigne, in Auxerre, is bedoeld om bezoekers kennis te laten maken met de wijnen en producten uit de omgeving. 

Eind mei, begin juni bloeien in deze streek de wijnranken met hun kleine, witte bloemetjes. Voor de wijnboeren is dat een belangrijke periode: de bloemetjes gaan open en bieden ruimte aan de pitjes van de toekomstige druiven. Er wordt gezegd dat de rijpe druiventrossen precies 100 dagen na de bloei kunnen worden geoogst.

Op zaterdag 25 mei is ver 16.00 tot 19.00 een sensorisch parcours uitgezet in de abdij Saint-Germain met ludieke en leerzame workshops. Vanaf 19.00 uur gaat in de tuin van de abdij de Bistrot de Pays open waar wijnen uit Chitry worden geschonken en restaurant Aux Détours een lokaal menu serveert. De toegang is gratis. Consumpties worden ter plekke afgerekend.

De jaarlijkse wijnproeverij op de kades langs de Yonne vindt op zondag 26 mei, van 11.00 tot 18.00 uur plaats. Wijnboeren staan op de Quai de la Marine en de Quai de la République om het publiek kennis te laten maken met de appellations Chablis, Bourgogne Chitry, Bourgogne Côtes d’Auxerre, Bourgogne Côte Saint-Jacques, Bourgogne Coulanges-la-Vineuse, Irancy, Saint-Bris, en Vézelay. Ook hier is de toegang gratis. Om wijn te kunnen proeven, dient men ter plekke een voor die gelegenheid gegraveerd glas (€ 6) te kopen.

Lokale producten zorgen op 26 mei voor hapjes en gerechtjes uit de streek die zich goed laten combineren met deze wijnen. Verder is er van alles te beleven op de kaden. Het publiek kan genieten van muziek en animaties. De confréries (broederschappen) houden een defilé; de start is zondagochtend om 11.00 uur vanaf de Abdij Saint-Germain, over de kaden, naar de wijk waar vroeger de wijnbouwers woonden.