YXIE - Manoir des Arts

YXIE - Manoir des Arts
Mariēlle d’Herripon

10 rue de la Division Leclerc, 89340, Villeblevin

Een uniek manoir, dichtbij Parijs en Fontainebleau, met rondom een bostuin van 1,5 hectare. Gelegen in een echt Frans dorp, in het noorden van de Yonne, met bakker, supermarkt en treinstation.


Met jarenlange ervaring in de kunst heten de oprichters van YXIE je welkom op hun speciale plek in Frankrijk. Voor hen, als culturele ondernemers, zijn de kunsten essentieel in hun leven. Het beleven en creëren van kunst verdiept, verbreedt en verrijkt het leven. Moos d'Herripon is professioneel theatermaker en coach. Kees Wieringa is beroepsmusicus en museumdirecteur.

YXIE - Manoir des Arts is een romantische plek om te verblijven en je te laten inspireren door kunst, natuur en rijke geschiedenis. Met jarenlange ervaring in de kunst hebben twee kunstenaars uit Nederland een Manoir, uit 1835 van een Parijse courtisane, nagebouwd.

YXIE is een ideale plek voor allerlei culturele activiteiten, gelegen in een klein dorpje dicht bij Parijs, Fontainebleau en Sens. Tijdens je verblijf in YXIE komen je dromen en emoties tot leven.

Een prachtige locatie

De Manoir, met zijn bostuin van 1,5 hectare die uitnodigt tot inspirerende wandelingen, heeft veel te bieden. Naast het privébos kunnen bezoekers ook genieten van de omliggende dorpen, wandel- en fietstochten, en bezoeken aan nabij gelegen steden zoals Parijs, Fontainebleau en Sens.

Naast een bijzondere locatie biedt de Manoir ook een kleine bibliotheek met kunstliteratuur. Dineren bij een Franse cuisinier, eventueel een yogales volgen of een concert bijwonen: YXIE heeft voor alle bezoekers iets te bieden.

Inspirerende ontmoetingen

Yxie gaat kunstenaars uitnodigen om zich verder te ontwikkelen en nieuwe inzichten op te doen in hun artistieke praktijk. Er is een inspirerende atelierlocatie en een netwerk waardoor de kunstenaar zijn werk verder kan ontwikkelen. De oprichters willen kunstenaars en liefhebbers bij elkaar brengen door bijeenkomsten en presentaties te organiseren.

Geschiedenis

YXIE werd in 1835 gebouwd door een courtisane uit Parijs. Er is een roddel dat ze de minnares van Napoleon was.

Het woord YXIE komt van een gedicht van de Nederlandse kunstenaar Lucebert (1924-1994) . YXIE wil in de geest van Lucebert verbindingen leggen tussen de verschillende kunstdisciplines theater, muziek, beeldende kunst en literatuur .