Weekmarkt Joigny

Weekmarkt Joigny
Place du 1er RVY, Quai Henri Ragobert, 89300, Joigny

Een grote, oude weekmarkt die zowel binnen als buiten de hallen wordt gehouden.


Al sinds 1528 heeft Joigny op zaterdagochtend een weekmarkt waar vooral lokale producten zijn te vinden. De grote markthal telt zo’n 80 kramen. Hier hebben de verkopers van groenten, fruit, vlees, vis, kaas, brood, en honingproducten hun vaste plek.

Buiten zijn plantjes, kleding, schoenen en snuisterijen te koop. Het aantal kramen daar varieert al naar gelang het seizoen. Ze staan aan de zijkant, onder de grote bomen of nemen een stukje in beslag van het enorme parkeerterrein achter de markthal.

In 1882 verhuisde de markt van de steegjes in het oude centrum naar de kade van de Yonne. Op de oude locatie was te weinig ruimte voor het uitstallen van de koopwaar en voor het bezoekersverkeer, hetgeen gevaar opleverde voor de volksgezondheid. Al vier jaar lang overleden bewoners van de binnenstad aan de buiktyfus die er heerste.

Er moest dus een overdekte markthal komen. Over de locatie was discussie. Het plan om naast de Sint-Thibault kerk alles af te breken voor een grote hal, won het niet. Er werd gekozen voor een braakliggend terrein langs de rivier. Daar werd een constructie van metaal, bakstenen en glas neergezet. De markthal werd op 15 november 1884 in gebruik genomen. Het dak was toen overigens nog niet klaar. De kooplui moesten nog een aantal jaren wachten op de overkapping. Het terrein naast de hal ligt nog steeds braak en doet dienst als parking.