Châtillon-en-Bazois en omgeving

Châtillon-en-Bazois en omgeving
Place Pierre Saury, 58110, Châtillon-en-Bazois

Een korte of een lange wandeling, van 12 of 7 kilometer, rond Châtillon-en-Bazois, het Canal de Nivernais en de Aron.

Vertrekpunt route: Parking Place Pierre Saury
Aantal kilometers: 12 kilometer of 7 kilometer
Bijzonderheden: 

Rode bewegwijzering. Neem voor de zekerheid een IGN-wandelkaart van de omgeving mee.


De geschiedenis van Châtillon-en-Bazois is verbonden aan de geschiedenis van het kasteel. In de 10e eeuw liet de Hertog van Nevers op een rotsachtige uitloper boven een lus in de rivier Aron een fort bouwen. Hij schonk het aan zijn zoon Robert die de grondlegger werd van de Châtillon-dynastie. Die kwam ten einde met de dood van Jean V in 1370. Zijn grafsteen is nog te zien in de Saint-Jean-Baptiste in Châtillon-en-Bazois.

Daarna kwam het kasteel in handen van verschillende families en onderging het talloze veranderingen. Uiteindelijk werd het gekocht door Léonor Armand de Pracomtal, Sire van Châtillon. Diens laatste nazaat overleed in 1970. Het kasteel werd vervolgens gekocht door de familie Sribny. Het is nu van de familie Sribny-Moreau en kan in de zomermaanden worden bezocht. De huidige eigenaren hebben een tuin die het predicaat “Bijzondere tuin” kreeg.

Gedurende het oude regime was Châtillon een dorpje dat afhankelijk was van het kasteel. Na de revolutie in 1790 werd het een gemeente. Het kwam verder tot ontwikkeling in de 19e eeuw met de aanleg van wegen, het Canal de Nivernais (voor de houtvlotterij) en de spoorlijn (die inmiddels weer is verdwenen). Voordat het kanaal en de bruggen en waren moest de rivier via doorwaadbare plaatsen worden overgestoken. De departementale weg D978 volgde toen nog niet hetzelfde tracé als nu.

Tegenwoordig wordt het kanaal enkel nog voor de pleziervaart gebruikt. Het jaagpad is een fietsroute geworden. Het Canal de Nivernais is ongerept en pittoresk. Daarom wordt het bijzonder gewaardeerd.

ROUTE:
 • Loop via de trappen langs de kerk omhoog. Steek het plein en de D978 over.
 • Houd richting Brinay aan (Rue Adrien Laurent). Na de brug over de Aron het steil omhoog lopende pad aan de overkant volgen. Loop rechtdoor tot aan de boerderij Ferme de Crangy.
 • Bij de boerderij linksaf slaan en naar de weg lopen.
 • Ga linksom de weg op.
 • Na 100 meter pakt u een pad naar rechts, het bos in. Loop door het bos van Rabot tot aan de kruising.
 • Houd op de kruising rechts aan. Loop het bos uit en ga richting Coeuillon.
 • Wandel door het gehucht naar de sluis van Coeuillon.
 • Na de kleine passage blijft u rechtdoor gaan. Steek de Aron over op een doorwaardbare plaats. In perioden met overstromingen is dat lastig.
 • Neem de brug over het kanaal en ga rechtsaf het jaagpad op. Volg dat tot in Châtillon. U komt daarbij langs de haven.
 • Voor de korte variant (de zuidelijke lus): Pak de verkeersbrug en vervolgens de eerste straat naar links. Daarna weer rechtsaf slaan om bij het vertrekpunt uit te komen.
 • De lange variant steekt de D978 over en gat verder langs het kanaal tot aan de sluis van Mingot.
 • Nadat u onder de eerste brug en over de tweede brug van Mingot bent gegaan, loopt u rechtdoor tot aan de weg en houdt u links aan naar Blanzy.
 • Ga tussen de gebouwen en de boerderij naar rechts. Volg dit pad tot aan de D945. Houd rechts aan om weer bij het vertrekpunt uit te komen.

Deze wandelroute wordt u aangeboden door het Toeristenbureau Rives du Morvan.

Foto: ©R. LELIEVRE, Nièvre Attractive.