Chapaize - Lancharre

De Saint-Martin de Chapaize à Notre-Dame de Lancharre
Chapaize - Lancharre
71460, Chapaize

Een ronde van 4,5 kilometer van de Saint-Martin in Chapaize naar de Notre-Dame van Lancharre en weer terug.

Aantal kilometers: 4,5 kilometer
Bijzonderheden: 

Neem voor de zekerheid een IGN-wandelkaart van de omgeving mee.


In de 10e eeuw vestigde zich een groepje monniken in Chapaize. Rond 1030 werd hier, van kalksteen, de Saint-Martin kerk gebouwd. Het is één van de oudste Romaanse kerken in Bourgondië. De gewelven worden ondersteund door pilaren met een doorsnede van 1,5 meter. De klokkentoren is 35 meter hoog. Het kerkhof ligt tegen de kerk aan. De drie hoge treden aan de achterzijde van het kerkhof dienden om het vee tegen te houden.

De Notre-Dame van Lancharre is in de 11e en 13 eeuw gebouwd als priorijkerk van de Dames van Lancharre. Deze nonnen kwamen uit vooraanstaande families. Ze leefden vroom maar hoefden geen gelofte van armoede af te leggen en hadden elk een eigen woning. Toen de Dames hier nog woonden was er ook een klooster, een refter, een kapittelzaal, een boerderij, een moestuin en een ziekenzaal.

In de 16e eeuw, tijdens godsdienstoorlogen, verhuisden de monniken van Chapaize en de nonnen van Lancharre naar Chalons-sur-Saône.

Van de kerk in Lancharre is het schip vernietigd en zijn de stenen hergebruikt voor andere gebouwen. Alleen de klokkentoren, het transept, de apsis en twee kapellen staan er nog. Dankzij een recente restauratie heeft de Romaanse kerk z’n oorspronkelijke schoonheid teruggekregen. Bij de restauratiewerkzaamheden in 2008 en 2018 zijn de muurschilderingen uit de 11e en 13e eeuw hersteld. Tevens zijn moderne glas-in-loodramen geplaatst. 

De wasplaats en de put in Lancharre dateren uit de 19e eeuw. In het gehucht is ook nog een tuilerie uit de 15e eeuw te zien, bestaande uit een oven, een droogruimte en een opslagruimte. Daar werden, van klei, bakstenen en dakpannen gebakken. De tuilerie was eveneens onderdeel van de priorij.

ROUTE:

  • Vanaf de parking van Chapaize langs de D14 lopen en dan, na circa 500 meter, links een pad voor voetgangers nemen.
  • Houd links , richting Lancharre, aan. Loop ongeveer 1,5 kilometer rechtdoor langs het Bois des Brosses. Aan het begin van dit pad staat een picknicktafel tot uw beschikking. Een stukje verderop is een bankje om onder een geweldige iep te pauzeren.
  • Neem, bij aankomt in Lancharre, de tijd om dit gehucht van Chapaize te ontdekken. 
  • Na de wasplaats van Lancherre links de weg (Chemin de l’Abreuvoir) hervatten. Die loopt licht omhoog. Ga ongeveer een kilometer rechtdoor.
  • Bij de kruising rechtsaf slaan.
  • Na enkele meters rechts aanhouden. Na ongeveer een kilometer bent u weer terug bij de picknicktafel.

Deze wandelroute wordt u aangeboden door de gemeente Chapaize.