Cercy-la-Tour en omgeving

Entre vieilles pierres et rivières
Cercy-la-Tour en omgeving
Place d'Aligre, 58340, Cercy-la-Tour

Een 10,5 kilometer lange wandelroute door en rond het oude plaatsje Cercy-la-Tour waar drie rivieren samenkomen.

Vertrekpunt route: Parking Place d’Aligre, tegenover de kerk van Cercy-la-Tour
Aantal kilometers: 10,5 kilometer
Bijzonderheden: 

Rode bewegwijzering. Neem voor de zekerheid een IGN-wandelkaart van de omgeving mee.


De oude dorpskern van Cercy-la-Tour ligt op een rotsachtige uitloper. Vanaf de toren, een oude donjon waarvan alleen de basis nog over is, heeft u een bijzonder uitzicht over het plaatsje en de omgeving. De versterkingen van het dorp zijn recent gerenoveerd.

U kunt een bezoek brengen aan de Romaanse kerk. Bekijk op de Place d’Aligre de fontein met de afbeelding van de markies en de markiezin van Aligre. Zij schonken de inwoners een 25 meter diepe put met een pomp en daar omheen een fontein. Sindsdien draagt het plein hun naam.

Wie vanuit de Bazois of het Zuiden van de Morvan het water volgt, komt onvermijdelijk uit in Cercy-la-Tour. Hier komen drie rivieren samen: de Alène, de Canne en de Aron. De Romeinen hadden dit ook ontdekt en stichtten hier “Cerciacum”. In de middeleeuwen werd de plek bewaakt vanuit de hoog gelegen dorpskern en de toren (“tour”) die terugkomt in de plaatsnaam.

Cercy-la-Tour is een historisch kruispunt. In de 19e eeuw werd het dorp verder ontsloten. In 1836 kwam er een haven in het nieuwe kanaal. Het station was tussen 1860 en 1880 het centrum spoorlijnen die in alle richtingen uiteen gingen. Het platteland richtte zich op de veeteelt (Coulonges, Néreuil, la Croix, La Cour de Chaumigny) en de molens (Chevillon).

De inwoners van Cercy-la-Tour zijn trots op de grote bedrijven in hun gemeente. Ze nodigen u graag uit voor een verkenning van het plaatsje en het omliggende coulisselandschap. Ontdek dat erfgoed en natuur heel goed samen kunnen gaan.

ROUTE
  • Loop voorlangs het gemeentehuis en sla rechtsaf.
  • Steek de D10 over en volg de weg richting Saint-Benin-d’Arzy.
  • Op het eerste kruispunt na de brug (Pont de la Canne) pakt u het kleine straatje naar rechts.
  • Bij de kruising rechts aanhouden. U komt dan op een gestabiliseerd pad. Na de huizen wordt het een begroeid pad. Wandel omhoog tot aan de boerderij van Néreuil. Hier heeft u een mooi uitzicht. Loop verder over het weggetje tot aan het kruispunt.
  • Houd rechts aan. U komt voorlangs de molen Moulin Chevillon. Op de kruising gaat u rechtdoor, richting Les Croux.
  • Ga rechtsom de asfaltweg op tot aan de D10.
  • Sla rechtsaf (D10). Hier heeft u opnieuw een mooi uitzicht.
  • Na 350 meter pakt u een klein weggetje links, vlakbij het kruisbeeld. Blijf rechtdoor lopen tot aan de sluis van Chaumigny.
  • Neem voor de brug het jaagpad naar rechts (voie vert, groene weg).
  • Na 2,7 kilometer, voorbij de jachthaven en tegenover de brug, gaat u de straat naar rechts in. Loop via de trap omhoog naar de Place d’Aligre.

Deze wandelroute wordt u aangeboden door het Toeristenbureau Rives du Morvan.

Foto: ©NOURRY Renaud, Nièvre Attractive