Percey: Tussen twee Rivieren

Entre deux rivières
Percey: Tussen twee Rivieren

89360, Percey

Een wandeling van 15 kilometer in het teken van vogels.

Vertrekpunt route: Feestzaal/wasplaats Percey
Aantal kilometers: 15 kilometer
Bijzonderheden: 

De route is bewegwijzerd. Neem voor de zekerheid een IGN-wandelkaart van de omgeving mee.


Deze wandeling staat in het teken van de vogels. Met een beetje geluk en wat geduld hoort en ziet u de roodborsttapuit, de kneu (in de buurt van woningen), de hop (in de velden en bij de bossen), de boomklever en andere boomkruipers.

De route vertrekt in Percey, bij de oude gemeentelijke wasplaats uit 1897 die door het kanaal werd gevoed. Enkele tientallen jaren geleden is de wasplaats omgebouwd tot feestzaal. De aanleg van het Canal de Bourgogne (242 kilometer) startte in 1775 en was in 1833 gereed. Het verbindt de Saône met de Yonne en loopt van Saint-Jean-de Losne (Côte-d’Or) naar Migennes (Yonne). Het kanaal telt 190 sluizen en is de snelste weg om over het water vanuit Straatsburg of Marseille in Parijs te komen.

Het gemeentehuis van Percey dateert uit 1880. De Saint-Loup kerk, in Renaissance stijl staat op oudere grondvesten. Al in 1229 had deze gemeente een pastoor. De huidige kerk is deels uit de 15e eeuw en deels uit de 16e eeuw.

Butteaux had al, voordat het in 1680 een parochie werd, een kapel die was gewijd aan de Heilige Roch. De kerk van Butteaux trok in de 16e en 17e eeuw veel belangrijke processies van Saint-Florentin naar Evry-le-Châtel. Bezoekers kunnen er een gotische preekstoel uit de 15e eeuw bewonderen alsmede een aantal beschilderde beelden. Aan de buitenkant is een zonnewijzer uit 1629 te zien. In het plaatsje staan 10 kruizen. Het kruis aan de Rue au Charron is in 1857 geplaatst door de familie Guénot waarvan de nakomelingen nog steeds in Butteaux wonen.

De wasplaats van Butteaux is door de inwoners geconstrueerd bij een bron waar de wasvrouwen het linnengoed schoonmaakten. Sinds 1982 is deze wasplaats privébezit. De inwoners van Butteaux bouwden in 1966 een gemeenschappelijke zaal. Er stond een televisie en, omdat de meeste huizen nog geen badkamer hadden, waren er ook publieke douches. Het wapenschild van Butteaux prijkt op de gevel van de school. Op het schild staan de wapens van de voormalige Seigneurs van het dorp.

In het gehucht La Chaussée werden vroeger mallen gevlochten van riet om kazen uit te laten druipen.

ROUTE
 • Bij de feestzaal (salle des fêtes) aan de D905 via de brug het Canal de Bourgogne oversteken. Ga rechtsaf het jaagpad op. Dat dient tegenwoordig als fietsroute tussen Migennes en Saint-Jean-de-Losne. Het loont de moeite om even af te wijken van de fietsroute en naar de brug over de Armançon te lopen. Het landschap is er prachtig.
 • Op de fietsroute ziet u na zo’n 500 meter rechts de kerk en het kasteel van Percy. Bij sluis 104 gaat u rechtdoor. U komt langs een boomgaard met Amerikaanse walnotenbomen.
 • Aangekomen bij de brug van Butteaux, gaat u rechtsaf naar de D905. Steek die over en ga richting het dorp.
 • Na 300 meter linksaf slaan. Die weg leidt naar een oude wasplaats die tegenwoordig privébezit is.
 • Sla rechtsaf en wandel langs het kerkhof naar de asfaltweg.
 • Ga rechtsaf via een begroeid pad om opnieuw bij de weg uit te komen.
 • Steek de weg over naar het Place de la Mairie (het plein voor het gemeentehuis) van Butteaux.
 • Aan het einde van het plein linksaf slaan (Rue du Chemin) en rechtdoor blijven lopen. Bij de kruising met de Rue au Charron doorlopen tot aan de weg.
 • Ga linksaf de weg op en volg die 200 meter. Op het kruispunt rechtdoor gaan en door het gehucht La Chaussée lopen.
 • Sla rechtsaf, richting Ferme des Plants. U loopt langs de bossen en raakt haast de grens met het departement Aube. Bij de Ferme des Plants kunt u eventueel een stukje van de route afsnijden door rechtsaf te slaan en via de Chemin de la Croix-Saint-Jacques weer terug te lopen naar Percey.
 • Wanneer u de volledige route wilt lopen, gaat u bij de Ferme des Plants nog een stukje rechtdoor. Sla vervolgens op het kruispunt rechtsaf.
 • Na zo’n 300 meter gaat u rechtsaf. Over een begroeid pad, met links van u Ferme des Esserties, in de Aube, wandelt u tot aan de bosrand. Sla dan linksaf. Steek de weg over om het bos in te gaan.
 • De bosweg komt uit op een kruispunt. Houd rechts aan en steek de weg over.
 • Pak na 300 meter het begroeide pad naar rechts, richting het gehucht Milleries.
 • Neem rechts de weg en vervolgens linksaf slaan.
 • Op het einde van die weg nogmaals linksaf slaan. U komt dan op de D242.
 • Na het bushokje gaat u rechtsaf. Steek het stroompje Ru du Bois over. Op de top van de helling links de richting Percey volgen.
 • Bij het kruis van Milleries gaat u verder over de weg. Loop door het dorp heen, langs het gemeentehuis met de school. Het is de moeite waard om in het dorp een kleine omweg te maken en de Saint-Loup kerk te bekijken.
 • Vervolgens komt u weer terug bij het monument voor de doden en de feestzaal.

Deze wandelroute wordt u aangeboden door Tourisme Serein & Armance.

Foto: ©JP Leau.