Turny: Hoogte van Sorins

Circuit Le Haut des Sorins
Turny: Hoogte van Sorins

Place de la Mairie, 89570, Turny

Een wandeling van 6 kilometer langs 19e-eeuwse wasplaatsen die bij de beekjes en stroompjes zijn aangelegd.

Vertrekpunt route: Place de la Mairie, Turny
Aantal kilometers: 6 kilometer
Bijzonderheden: 

De route is bewegwijzerd. Neem voor de zekerheid een IGN-wandelkaart van de omgeving mee.


In het Fôret d’Othe (het Bos van Othe), met al z’n bronnen, ontspringen veel beekjes. In Turny voedt De Beek van Linant de nabijgelegen wasplaatsen. In het midden van de 19e eeuw lieten de inwoners die daarvoor de middelen hadden hun eigen wasplaats aanleggen. De andere inwoners gebruikten de gemeenschappelijke wasplaats.

De route voert ook langs het Kasteel van Varennes. Het is in privébezit. Dit kasteel werd omstreeks 1750 gebouwd door Michel Sallot, adviseur van de koning en diens eerste advocaat van het baljuwschap van Sens, levenslang burgemeester van de marechaussée van Sens. De familie Sallot de Montacher bezat het kasteel tot 1888. In het interieur bevinden zich nog houtschilderingen uit het oude kasteel van Bas-Turny dat toebehoorde aan de familie La Rochefoucauld. Het kasteel wordt omringd door zeer diepe slotgrachten die worden gevoed middels een omleiding van de beek. De boerderij en alle gronden rondom het kasteel waren ervan afhankelijk. Het gemeentehuis van Turny verwierf in 1902 de Route des Varennes aangezien het kasteel sinds 1888 niet meer werd bewoohttps://bourgondietoerist.nl/admin/page-types/52/pages/729/edit#nd. Het publiek kreeg toestemming om gebruik te maken van die weg. De boerderij van Varennes, eveneens in privébezit, heeft een wasplaats en een oliemolen. Het water hiervoor komt uit een zijarm van de Beel van Linant. De brug rechts van de ingang van de boerderij overspant een omleiding van de beek die rond de gebouwen heen stroomt.

ROUTE
 • Neem vanaf het plein voor het gemeentehuis rechts de Rue des Canes.
 • Volg die weg tot aan de eerste kruising. Pak daar de weg naar links. U ziet dan direct links, wat lager gelegen, een wasplaats uit de 16e of 17e eeuw. Door achterstallig onderhoud is het dak in 1980 ingestort.
 • Ga rechtdoor en steek de Grande Rue over. Blijf rechtdoor lopen tot u de bocht naar links heeft gehad.
 • Meteen na die bocht rechtsaf slaan, richting de bomen aan de rand van het beekje. U komt bij de Route des Varennes; ga linksaf die weg op.
 • Vervolg de Route des Varennes tot aan de bocht. Pak daar de richting van het kerkhof. U kunt een bezoekje brengen aan het kerkhof uit 1897. De tombes, die rond de kerk lagen, zijn hierheen verplaatst. Bijzonder aan dit kerkhof zijn de monumenten die er door woonwagenbewoners zijn opgericht.
 • Bij de uitgang van het kerkhof rechts aanhouden. Vanaf de parking komt u op een landweg. Volg die tot aan de tweede afslag naar links. Ga daar linksaf. U gaat omhoog en via een paadje rechts komt u in een bosje met veel dassenholen. Uit de groeve werd krijtsteen gewonnen voor de bouw. Die was zeer zacht, poreus en vorstgevoelig, en moest worden bepleisterd om stand te kunnen houden.
 • Bij het verlaten van dit bosje neemt u de weg naar rechts tot aan de kruising. Voordat u bij deze kruising bent, heeft u een mooi uitzicht. Vanaf een hoogte van 170 meter ziet u bijna alle gehuchten van Turny. Van links naar rechts zijn dat: Les Maraux, Turny met z’n klokkentoren, Bas-Turny, L’Hôpital, Linant, le Saudurant, Le Fays in het Bos van Othe op 295 meter hoogte, en Courchamp.
 • Sla linksaf. De weg leidt omlaag naar het gehucht Linant. In dit gehucht vindt u op de kruising van wegen een put.
 • Neem bij de put de weg naar links.
 • Ga vervolgens linksaf, tegenover de wasplaats, de Ruelle du Cognat in. Het beekje, met de privé wasplaatsen, blijft rechts van u liggen. Langs het water staan bomen en spectaculaire knoestige hazelnootstruiken.
 • De Ruelle du Cognat wordt een weg. Na 600 meter nodigt een pijl u uit om af te dalen naar een bron. Bij de Source des Vignes du Seigneur had de kasteelheer van Varennes z’n wijngaarden en won hij water. De buizen bij het beekje liepen tot aan het kasteel.
 • Als u bij de bron bent geweest, gaat u weer terug naar de weg en vervolg die. Op het einde gaat u rechtsaf.
 • Na het kerkhof gaat u rechts de Route des Varennes op. Die leidt naar een kasteel met een boerderij.
 • Vervolg de weg. Voordat u bij de eerste huizen links komt, pakt u de landweg naar links (langs de haag). Wat verderop kunt u links een volgende wasplaats bekijken. Vervolg de landweg die rond de velden loopt. Bij de kleine brug komen de Beek van Linant en het stroompje vanaf de wasplaats van L’Hôpital bij elkaar. Deze wasplaats wordt gevoed door een nabijgelegen bron.
 • Vanaf de brug loopt u stroomafwaarts langs het beekje. Blijf op de weg die zich, bij aankomst in Turny, verbreedt.
 • Vervolg de Rue de la Croix Saint Pierre. U ziet er een bijzonder kruis, links tegen de muur van een woning. Het Saint-Pierre kruis is door een bewoner geplaatst ter herinnering aan de aanwezigheid van tempeliers in Turny. De wasplaats die vlakbij dit kruis ligt, is in 1970 gerestaureerd. Het is de enige met een haard zodat het water met het wasgoed aan de kook kon worden gebracht.
 • Loop langs de meisjesschool, het monument uit 1921 voor de doden, en het gemeentehuis. De enigszins angstaanjagende sculptuur op de gevel van het gemeentehuis is bedoeld om slechte geesten te verdrijven. Eventueel kunt u voor het plein nog het steegje naar de kerk nemen. De sleutel is bij het gemeentehuis verkrijgbaar. Het imposante altaarstuk dateert uit de 18e eeuw. De muren van het koor dragen nog de sporen van een oude kapel.

Deze wandelroute wordt u aangeboden door Tourisme Serein & Armance.

Foto: Office de Tourisme Serein & Armance.