Mont-Saint-Sulpice: door Berg en Dal

Par Mont et par Vaux
Mont-Saint-Sulpice: door Berg en Dal
89250 89250 Mont-Saint-Sulpice, 89250 Mont-Saint-Sulpice

Mooie uitzichten tijdens deze wandeling van 12 kilometer. Bezoek ook de wasplaats van Saint-Sulpice waaraan een legende is verbonden.

Vertrekpunt route: Plein voor het gemeentehuis
Aantal kilometers: 12 kilometer
Bijzonderheden: 

De route is bewegwijzerd. Neem voor de zekerheid een IGN-wandelkaart van de omgeving mee.


Mont-Saint-Sulpice werd tijdens de Franse revolutie omgedoopt tot Mont-Fertile vanwege de vruchtbare grond. Tussen 1790 en 1802 was dit de hoofdplaats van het kanton.

Door de tijd heen veranderen landschappen. In 1840 werd het gebied rond Mont-Saint-Sulpice als volgt beschreven in het statistisch jaarboek van de Yonne: “Het van veraf zichtbare Mont-Saint-Sulpice is pittoresk gelegen op het plateau van een uitgestrekte heuvel van kalksteen. Met zijn trotse witte toren domineert het plaatsje het glooiende landschap. De kalksteen gaat verder richting Brienon en Ormoy. Naar het zuiden en het oosten toe wordt de grond kiezelhoudend. Tot aan de bossen is het land overal vruchtbaar en gemakkelijk te bebouwen. Het is geschikt voor alle gangbare gewassen. Prachtige wijngaarden bedekken de warmste percelen; ze breiden zich steeds verder uit en leveren een overvloed aan wijnen van een kwaliteit die hoog boven het gemiddelde uitsteekt, met een sterke kleur en een lange houdbaarheid. Ongeveer een kwart van het gebied is bedekt met wijngaarden. Door het reliëf van het gebeid en de sterke natuur hebben ze minder vaak problemen door de vorst dan elders.” Tegenwoordig is het een heel ander landschap.

ROUTE
 • Vertrekpunt is het gemeentehuis/schoolgebouw. Het pand dateert uit 1881. Met z’n imposante afmetingen moest het de waarden van de republiek uitdragen en het republikeinse openbaar onderwijs bevorderen.
 • Loop vanaf het plein voor het gemeentehuis de Rue de Paris omlaag en ga links de Rue du Tertre in. Na een paar honderd meter heeft u een mooi uitzicht naar het westen (Migennes en het Pays d’Othe).
 • Bij het de Square Jean Roussel heeft u opnieuw een mooi uitzicht over het bos van Mont-Saint-Sulpice, het plaatsje Seignelay, en het bos van Pontigny dat zich uitstrekt over meer dan 1.000 hectaren. Het Saint-Vincent kruis en het vat herinneren eraan dat hier voor de Phylloxera crisis eind 19e eeuw bijna 300 hectaren aan wijngaarden lagen.
 • Wandel voorlangs de kerk. Eventueel kunt u ook een bezoekje brengen aan de kerk. Het koor en de apsis dateren uit de 16e eeuw, de hoofdbeuk en de toren uit de 19e eeuw. De kerk staat enigszins uit het centrum doordat omliggende huizen in de loop der tijd door brand zijn verwoest. Binnen kan men een glas-in-lood raam bewonderen van Prosper Lafaye en een beeld van Maria met het kind Jezus. Neem vervolgens de Rue de la Montagne à Dieu omlaag.
 • Sla op het einde linksaf. Na enkele tientallen meters ziet u rechts de fontein en de wasplaats Saint-Sulpice. Een legende vertelt dat de vrome Sulpice (bisschop van Bourges), in 615 onderweg naar het concilie van Reims, bleek koorts te kunnen genezen nadat hij zijn dorst had gelest bij de fontein onder de kerk. Het dorp is naar hem vernoemd.
 • Loop verder tot u weer bij de weg komt. Ga daar linksaf.
 • Op het volgende kruispunt pakt u aan de overkant de Chemin des Morts. Ook hier heeft u weer een mooi uitzicht (bos van Pontigny en de Florentinois). De gronden, die in 1460 door de toenmalige Seigneur werden geschonken aan de dorpsgemeenschap, bestaan uit 162 hectaren landbouwgewassen. Bewoners kregen lappen van ongeveer 0,5 hectaren in beheer. De grond ging bij overlijden niet naar de kinderen maar kwam dan weer toe aan de gemeenschap. Er waren 282 huishoudens die zo een lap grond beheerden.
 • Steek de doorgaande weg over en neem aan de overkant de Chemin du Trier. Na enkele tientallen meters komt u bij de resten van de oude wasplaats van Vivier. Ga rechtdoor en neem vervolgens het eerste verzonken pad naar rechts. Volg dat door de weilanden en boomgaarden tot aan de Chemin de la Chaume à la Dame. Daar gaat u linksaf, omhoog naar het dorp.
 • Aan het einde van deze weg gaat u rechtsaf (Rue du Puits de la Chèvre), het dorp uit. Aan het einde van het dorp pakt u de twee weg nar links, de Chemin du Criollet. Volg die ongeveer 1.100 meter. Rechts heeft u uitzicht op het oosten.
 • Aan het einde van de weg neemt u links via de Chemin de l’Erable omhoog. In de verte ziet u Brienon/Armançon en het bos van Othe. Loop verder langs de bosjes.
 • Bij het kruis rechtsaf slaan. U komt in de Chemin du Facteur en loopt omlaag tot aan de Chemin de Ceinture. Ga daar linksaf.
 • U wandelt rechtdoor, langs het kreupelhout. Bij de volgende kruising slaat u linksaf, richting het dorp.
 • Bij aankomst in het dorp steekt u de weg over en gaat u rechts de Chemin de Grosbois in. Enkele tientallen meters verderop gaat u naar links en daarna meteen naar rechts. U bent dan op de Chemin de Galanjou, op de heuvel. Volg die weg tot aan de volgende kruising.
 • Rechts de weg omlaag lopen tot aan de gerestaureerde wasplaats van La Doué. Daarna gaat u de bosweg op. Zodra u uit het bos komt, pakt u links de Chemin de sous les Vignes. U komt dan op een weggetje dat Mont-Saint-Sulpice verbindt met Hauterive. Volg dat weggetje tot aan het dorp.
 • Bij binnenkomst in het dorp neemt u de eerste weg naar links, de Rue des Mâles. Rechtdoor gaan. Via de Rue Marchande komt u weer terug op het punt van het vertrek. Links ziet u nog een watertoren uit 1911. De toren, van gewapend beton, heeft een inhoud van 200 m3. De architect ervan ontwierp ook de overdekte markt van Auxerre.

Deze wandelroute wordt u aangeboden door Tourisme Serein & Armance.

Foto: Office de Tourisme Serein & Armance.